Prioritering. Utrikesminister Tobias Billström (M) kunde balanserat debatten om Hamas och Israel.
Prioritering. Utrikesminister Tobias Billström (M) kunde balanserat debatten om Hamas och Israel. Bild: Samuel Steén/TT

Katarina Erlingson: Tobias Billström borde ha varit mer kritisk mot Israel

Utrikesministern borde ha tagit ansvar och balanserat den infekterade svenska debatten om Israel och Hamas. Han hade chansen i riksdagens utrikespolitiska debatt.

ANNONS

När utrikesminister Tobias Billström presenterade regeringens utrikesdeklaration som inledning på riksdagens årliga utrikespolitiska debatt var det uppenbart vad åhörarna på läktaren tyckte. Ministern ägnade berättigad tid bland annat åt Rysslands krig mot Ukraina och det dröjde en god stund innan Billström nämnde Israel och landets rätt att försvara sig mot Hamas. När ämnet väl lyftes började en kvinna på åhörarläktaren skrikande protestera och ifrågasatte utrikesministern. Hon fördes förstås ut av vakter.

Ökande antisemitism

Också när SD:s Aron Emilsson talade om Israel och att den ökande antisemitismen hotar judars existens började aktivister på läktaren skandera slagord. Inte i direkt protest mot Emilssons hycklande omsorg om judar - partiet har närmast gjort en helomvändning när det gäller judar och man försöker tvätta bort partiets antisemitiska dna - utan att barn i Gaza dör i kriget. Även dessa personer fördes ut ur kammaren.

ANNONS

Kriget i Gaza är bland det mest polariserande i svensk politik just nu. Inte så mycket i riksdagen som i den allmänna debatten. Utrikesministern fick i riksdagsdebatten ta en del kritik från båda håll, men var tydlig med att han inte ser någon annan väg framåt än en förhandlad tvåstatslösning. Ställningstagandet är för närvarande inte särskilt realistiskt och beror till stor del på den politiska situationen i regionen. Debattörer i Sverige har tyvärr svårt att skilja på den nuvarande regeringen i Israel och landets rätt att existera och tar oreflekterat ställning för den palestinska sidan. Det är en del av utrikespolitiken som blivit till inrikespolitik i Sverige och som regeringen men också kommunerna måste hantera.

Tobias Billström kunde ha kritiserat Israel

Billström fokuserade i sitt anförande på Norden, Nato och Ukraina och blev anklagad för att inte lyfta fram andra frågor tydligare. Men att prioritera för mycket innebär att man inte prioriterar alls, vilket oppositionen förstås vet. Den vet också att utrikesministern inte kan vara lika tydlig som de själva eftersom en minister måste vara diplomatisk i förhållande till andra länder. Men utrikesministern hade kunnat kritisera Israels regering tydligare. Israel har rätt att försvara sig mot terrororganisationen Hamas, men inte med vilka metoder som helst. Billström kritiserade “det oacceptabla bosättarvåldet på Västbanken” och krävde att landet upphör “med expansionen av bosättningar” men undvek helt att kritisera Israels regering för krigföringen i Gaza. Där var Morgan Johansson (S) tydligare och kritiserade Israel för att ha gått över alla rimliga gränser, att även krig har lagar som måste följas.

ANNONS

Det måste gå att hålla två frågor i huvudet samtidigt. Israel har en självklar rätt att existera, liksom Palestina. Men att inte följa krigets lagar riskerar att slå tillbaka mot landet Israel, inte bara dess nuvarande regering. Hamas måste bekämpas och försvinna, en terrorstämplad organisation kan aldrig godkännas av omvärlden. Utrikesministern borde ha tagit sitt ansvar i riksdagen och försökt balansera den polariserade debatten i sitt eget land.

LÄS MER:Billström: Humanitärt eldupphör nödvändigt

LÄS MER:Kaos i riksdagen – demonstranter bars ut

LÄS MER:V vill se Sverige bryta med israelisk vapenjätte

ANNONS