Förhör. Den amerikanska kongressen har utrett förloppet kring händelserna den 6 januari förra året, då Kapitolium stormades.
Förhör. Den amerikanska kongressen har utrett förloppet kring händelserna den 6 januari förra året, då Kapitolium stormades. Bild: Sean Thew

Oskar Örn: Trump lär inte försvinna från scenen

Förhören kring 6 januari-upploppen, då USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium stormades, visar att situationen var värre än vi trodde.

ANNONS
|

Det tillfälliga utskottet med uppdrag att utreda attacken på Kapitolium den 6 januari 2021 bildades för ett år sedan, efter beslut i det amerikanska representanthuset. Attacken innebar kulmen på dåvarande president Trumps försök att utropa sig till segrare i det amerikanska presidentvalet.

Utskottet har ingen åklagarfunktion. Det kan dock ge rekommendationer som i sin tur kan få betydande konsekvenser för Donald Trump. En möjlig sådan är att Trump hindras att ställa upp i val i framtiden. Delstaten Georgia kan också fatta beslut om att åtala Trump för valfusk – detta på grund av dennes telefonsamtal med delstatsministern Raffensperger som av Trump uppmuntrades att "hitta" tillräckligt med röster för att presidenten skulle vinna delstaten.

ANNONS

Utskottet menar nu att Donald Trump visste att han inte vunnit valet eftersom han många månader tidigare började prata om röstfusk, trots att det inte fanns några tecken på något sådant. Enligt utredningen tror inte Trump på sina egna påståenden om att han, och inte Joe Biden, vann valet. Därmed kommer utskottet förmodligen att ge justitiedepartementet i rekommendation att åtala Trump, eftersom man anser att han gjort sig skyldig till bedrägeri.

Kongressledamoten och republikanen Liz Cheney, vice ordförande i utskottet, menar i sin tur att Trump kan ha begått ett grovt brott. Argumentet är att han inte försökte hindra upploppen den 6 januari trots att flera personer i den innersta kretsen kring presidenten försökte få honom att ingripa.

I förhören har dessutom nya, graverande uppgifter framkommit: Donald Trump visste att anhängarna som kommit för att lyssna på hans anförande innan stormningen av Kapitolium var beväpnade, men brydde sig inte om det. Enligt vittnesmål inför utskottet ska han ha sagt att ”de är ju inte här för att skada mig”. Trump ville också ansluta rent fysiskt till upploppen. I vredesmod försökte han greppa tag i ratten för att styra mot Kapitolium när hans säkerhetsvakter körde honom från platsen efter talet.

ANNONS

De stora donatorerna tycks alltmer börja tröttna på cirkusen kring Trump

Om inte annat av det skälet kommer förhören i kongressen att ha visat sig vara framgångsrika, oavsett om de får några juridiska efterföljder eller ej. Med koncentrerad och pedagogisk tydlighet har alla korten lagts på bordet kring vad som hände efter presidentvalet den 3 november 2020 fram till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Det var värre än vi kunde ana.

Trump kommer inte att i absolut närtid försvinna från scenen. Det slutliga beskedet om Trump ställer upp i presidentvalet 2024 lär dröja till efter mellanårsvalet i höst till kongressen och senaten. Först då framträder en samlad bild över den tidigare presidentens stöd ute i landet. Men det finns tecken på att de republikanska väljarna inte fullt ut köper hans utsagor om valfusk. Flera av de republikaner som stödjer presidentens teorier har röstats bort i primärval under våren och sommaren.

Och undersökningar gjorda redan innan förhören i kongressen visar att den republikanske guvernören i Florida, Ron DeSantis, kommit ikapp Donald Trump i popularitet. Och, kanske viktigast av allt: de stora donatorerna tycks alltmer börja tröttna på cirkusen kring Trump. Den betydligt mer slipade Ron DeSantis, som ibland beskrivs som ”Trump with a Yale degree”, kan visa sig vara en pålitligare häst att satsa på.

ANNONS

Om så är fallet grusas den förre presidentens chanser att komma tillbaka. Som alltid när det gäller Donald Trump är det dock osvuret som är bäst.

Oskar Örn är statsvetare och författare till boken “Personliga tragedier och politiska framgångar” om Joe Biden. Till vardags arbetar han som biträdande borgarrådssekreterare för Liberalerna i Stockholms stad.

ANNONS