Prövning. Helgen Sverigemöte är Kristerssons största prövning som partiledare hittills.
Prövning. Helgen Sverigemöte är Kristerssons största prövning som partiledare hittills. Bild: Claudio Bresciani/TT

Johanna Högström Schreiber: Ulf Kristerssons största prövning som partiledare

I helgen samlas moderater från hela Sverige i Stockholm. Det kan bli Ulf Kristerssons hittills största prövning som partiledare.

ANNONS

Konferensen “Sverigemötet” är en av årets höjdpunkter för såväl riksdagsledamöter som moderata förtroendevalda och tjänstemän i kommuner och regioner. Men i år är det ett splittrat gäng partister som möts för att lyssna på linjetal, delta i seminarier och mingla.

Konflikten om könsfrågan som förts för öppen ridå har varit en stor utmaning för Kristersson. Men det har funnits en intern frustration över ytterligare en viktig fråga: EU-valet.

Till skillnad från i riksdagsvalet är utmaningen inte bara att vinna väljarnas röster. Det är dessutom en utmaning att få människor att rösta. Moderaterna kommer att gå till val på att grundlagsskydda aborträtten inom EU. Även här finns det skilda åsikter i sakfrågan inom ledande partiföreträdare: Det finns en oro över att ett grundlagsskydd kommer leda till att EU-parlamentet sätter en nedre gräns som kan göra det fritt för länder att sänka hur sent in i graviditeten en kvinna får göra abort.

ANNONS

I helgen lär de allra flesta dock ha lämnat frustrationen hemma. Det brutala mordet i Skärholmen på en oskyldig småbarnspappa som stod upp för rättvisa och trygghet skakar och berör hela Sverige. Mannens anhörigas konfrontation av Magdalena Andersson (S) sätter givetvis press på Sveriges statsminister: Ytterligare en regering misslyckas med att bekämpa gängen. Det är inte bara invånarna i de utsatta områdena som har fått nog, ilskan och rädslan skakar svenskar över hela landet.

Sorg och tragedier har en förmåga att vara en enande kraft. Inom ett splittrat parti är det nu många som inser att det finns större utmaningar att ta tag i än könsfrågan.

ANNONS