Auktoritär. Miklós Horthy, Ungerns regent 1920-1944 som under tiden som allierad med Nazityskland införde antijudiska raslagar och sänder tiotusentals judar i döden.
Auktoritär. Miklós Horthy, Ungerns regent 1920-1944 som under tiden som allierad med Nazityskland införde antijudiska raslagar och sänder tiotusentals judar i döden. Bild: Alex Voronov

Alex Voronov: Ungerns styrande håller fast vid offermyten

Det officiella ungerska politiska minnet består till stor del av historieförfalskning.

ANNONS
|

Jag slår på tv:n i lägenheten i Budapest och hamnar i en nyhetssammanfattning på engelska. Fredagens fyra viktigaste nyheter: Inflationen är 16,4 procent – en framgång. Utrikesminister Peter Szijjártó och algerisk motpart är överens om vikten av att få fred i Ukraina och att stoppa ”illegal migration” från Nordafrika. Regeringen har överlämnat en blodbuss till ungerska Röda Korset. En ungersk kulturfestival har ägt rum i det etniskt ungerskdominerade Transylvanien i Rumänien.

Benjamin Novak skrattar när jag berättar om min tv-upplevelse. Han är amerikan med ungerska föräldrar. 2010 flyttade han till Budapest och har jobbat som journalist för bland annat New York Times. Nu skriver han en doktorsavhandling om hur Ungerns politiska minne, synen på historien, formar dess utrikespolitik.

ANNONS

Novak räknar upp ungerska krisfrågor: EU:s i särklass högsta inflation. Extrem korruption. Svag valuta. Massiv lärarflykt och därmed minskad undervisning. Ungern har blivit internationell paria.

I vilken demokrati som helst hade denna perfekta storm lett till en politisk kris, menar Novak. Inte i Ungern.

"Det visar att vi inte lever i en demokrati."

De korrigerande mekanismer som aktiveras i fria stater är i Ungern satta ur spel. Medierna kontrolleras av regeringspartiet Fidesz. Det gör att tv-nyheterna kan presentera 16-procentig inflation som en framgång, utan kritisk belysning, och i övrigt fylla etern med luft.

Oppositionen är passiviserad. Viktiga myndighetsfunktioner som centralbank och statsrevision saknar självständighet och därmed professionalism. Näringslivet är regimkontrollerat eller anpassligt.

Hur är det då med det historiska minnet? Novak och jag äter lunch vid Frihetstorget (Szabadság tér). I den ena änden står en stor obelisk från kommunisttiden till ”de sovjetiska hjältarna” som drev bort tyskarna 1945.

Man införde antijudiska raslagar, deporterade tiotusentals judar till döden

I torgets andra ände står ett monument till minne över det som beskrivs som Ungerns lidande under den tyska ockupationen. Det sattes dit av Viktor Orbáns regering 2014 och föreställer en örn, Tyskland, som är på väg att angripa Ärkeängeln Gabriel, Ungern.

Alldeles intill har en proteströrelse satt upp information som förklarar att monumentet förfalskar historien. Ungern var under den auktoritäre Miklós Horthy en allierad till Hitlertyskland. Man införde antijudiska raslagar, deporterade tiotusentals judar till döden, ockuperade delar av grannländerna och stred på Tysklands sida. Bakom låg revanschlust efter Trianonfördraget 1920 då Ungern tvingades avstå det mesta av sitt territorium till grannarna. Traumat efter Trianon fortsätter exploateras än i dag av landets ledning.

ANNONS

I slutet av kriget försökte Horthy få till separatfred med de allierade varpå Tyskland ockuperade landet utan att möta motstånd. Horthy fick under en tid vara kvar som regent medan en regering under en mer tyskvänlig premiärminister sände ytterligare drygt 400 000 judar till förintelseläger.

Horthy står som en byst ett stenkast från örn- och ängelmonumentet. Det sattes dit 2013 av ungerska reformerade kyrkan med bifall från Orbánregeringen och protester från USA.

Det sammantagna budskapet i dessa monument kan tyckas motsägelsefullt. Men Novak pekar på en röd tråd: "Ungern och ungrarna har inte gjort något fel. Vi är offret."

Det är en farlig historiesyn.

ANNONS