Attack. Häromnatten anföll Ryssland Kiev igen. En rysk raketmissil.
Attack. Häromnatten anföll Ryssland Kiev igen. En rysk raketmissil. Bild: Alex Babenko

Alex Voronov: Vapen från väst leder till seger för Ukraina

Rysslands missilangrepp mot Ukraina visar att rysk försvarsteknologi inte kan mäta sig med västerländsk. Det är bland annat därför som Ukraina kommer att vinna.

ANNONS
|

Omvärldens stöd till Ukraina bygger på solidaritet och egenintresse av att upprätthålla en internationell rättsordning. Men där finns även villkor som ukrainarna är väl medvetna om. Fortsatt stöd förutsätter att deras kamp ses som moraliskt överlägsen och framgångsrik. Ukrainska soldater får inte begå övergrepp, västvapen får inte hamna på villovägar och, inte minst, Ukraina behöver visa resultat.

Det sista är en del av den krassa verkligheten. Avsaknad av framgångar frestar på tålamodet och sår tvivel. Motgång föder pessimism och uppgivenhet, och kan ge besvärliga sprickor i alliansen.

Dessbättre har Ukraina presterat väl. En rad vapensystem som man har fått från väst har använts på ett sätt som gett påtaglig höjning av förmågan.

ANNONS

Med artillerisystemet HIMARS har Ukraina angripit ammunitionslager, broar, ledningscentraler och truppsamlingar långt bakom fiendens linjer med extremt hög precision. Sjömålsrobotar från väst har bidragit till att hålla ryska fartyg långt borta från Ukrainas Svartahavskust. Västerländska stridsfordon kom till stor nytta vid Ukrainas höstoffensiv.

De senaste veckorna har Ukraina också nått nya höjder i sitt luftförsvar. Den 4 maj sköt ukrainarna ner en rysk ballistisk missil av typen Kh-47M2, Kinzjal, ovanför Kiev. Eftersom den flyger in rakt uppifrån i mycket hög hastighet har den tidigare ansetts ostoppbar. Natten mot 16 maj var det dags igen då hela sex Kinzjal-missiler sköts ner.

Hemligheten är det amerikanska Patriot, i Sverige kallat Luftvärnssystem 103. En eldenhet består av en ledningsplats, radar och flera lavetter som avfyrar robotar där en typ är särskilt framtagen för att skjuta ner ballistiska missiler. Ukraina har fått två eldenheter där en har placerats för att skydda Kiev och den andra på hemlig plats någonstans i landet.

Genom en kombination av gamla sovjetiska och nya västlevererade vapen har Ukraina byggt upp ett flerlagrat luftförsvar som fångar upp det allra mesta.

Ryssland använder nu sin sinande missilarsenal till att försöka förvirra och överbelasta de ukrainska systemen. Det gör man genom att angripa med flera olika typer av missiler och drönare som kommer samtidigt från flera håll, på olika höjd, i olika banor och i olika hastigheter.

ANNONS

Ukraina förser försvarsmakterna i väst med nyttig kunskap

Någon del av Patriot-systemet kan ha skadats, eventuellt av nedskjutna missilfragment. I skrivande stund, dagen efter angreppet, ville ukrainarna inte kommentera uppgifterna för att inte förse Ryssland med information.

Men oavsett vad som har hänt i den delen har de senaste attackerna varit enorm framgång för Ukraina. Ryssland har mycket svårt att tränga igenom luftförsvaret i Ukrainas huvudstad. Patriot och de övriga delarna av skölden fungerar. De upphaussade Kinzjal-missilerna, som Putin hävdat saknar motmedel, skjuts ner en efter en. Ukraina förser försvarsmakterna i väst med nyttig kunskap och minskar det ryska våldskapitalet.

När allt kommer omkring kan rysk försvarsteknologi inte hävda sig mot västerländsk. Det är inte enbart av det skälet som Ukraina vinner, men även därför.

ANNONS