Två dagar före valet var Liberalerna Johan Pehrson på blixtvisit på stadsfestivalen Aqua Blå i Vänersborg. Han serverade korvar (åt en själv) och kampanjade för sitt parti som en lång tid legat stabilt under fyraprocentsspärren. När 90 procent av rösterna var räknade på söndagskvällen visade det sig att partiet kom över fyraprocentspärren med en liten marginal. Det visar att valkampanjande lönar sig. Varje korv, varje dörrknackning och flygblad i brevlådan kan göra skillnad.
Därför var det inte förvånande att stämningen var på topp på Liberalernas valvaka. Hos Sverigedemokraterna, som fick över tre gånger så många röster som L, var stämningen betydligt med avslagen. Allt handlar om förväntningar. SD fick för första gången se att partiet fick ett sämre resultat än förra valet. Jimmie Åkesson och andra företrädare har varit kritiska mot TV4:s avslöjande om partiets trollfabrik och pekar på det som förklaring. Men SVT:s vallokalsundersökning visade att klimatet prioriterades mycket högre än SD:s hjärtefråga migrationen bland väljarna.
Även de andra småpartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet låg illa till i opinionen. Centerpartiet behöll sina två mandat, vilket partiledare Muharrem Demirok var nöjde med, trots ett tapp i röster. KD förlorade ett mandat, det blir bara Alice Teodorescu Måwe som representerar partiet i Bryssel. Ändå var hon glad, eftersom KD låg på omkring två procent när hon blev föreslagen som kandidat.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade skäl att fira. MP höll ställningarna och V fick ett nytt mandat. En strålande Jonas Sjöstedt (V) konstaterade att han ska åka direkt till Bryssel och förhandla, samtidigt som det dansades till Staten och kapitalet i bakgrunden.
Man kan notera att de rödgröna framgångarna bygger på att V och MP får mycket starkt stöd i landets storstäder och universitetsstäder. Mycket kvarstår att analysera men det står klart att det finns en klyfta mellan stad och land. I SVT:s valvaka påpekades att SD backade även i Skåne där partiet traditionellt haft mycket starkt stöd.
Socialdemokraterna hade satt sin målsättning så lågt att partiet inte skulle fortsätta förlora röster, som de gjort i varje EU-val sedan Sverige blev medlem. Nu gick partiet fram några procent och kunde behålla sina mandat. I vallokalsundersökningen visade det sig att Alice Teodorescu Måwe och Jonas Sjöstedt spelade stor roll för väljarna som toppkandidater. Socialdemokraternas Heléne Fritzon kom sist bland partiernas toppkandidater, vilket säkerligen kommer att tas upp i partiets eftervalsanalys. Att ställa upp med kända kandidater, som V, KD och MP, lönar sig.
Valdeltagandet kommer förmodligen att bli några procent sämre än förra parlamentsvalet. Det är en negativ utveckling som behöver analyseras. EU-politiken behöver större folklig förankring.
Moderaterna kunde glädja sig åt att deras grupp, EPP, höll ställningarna i Europaparlamentet. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menade att EPP är det ”stabila ankaret” i politiken och vill börja prata med de socialdemokratiska och liberala grupperna. De grupperna har minskat, bland annat på grund av att tyska SPD och franska RE, gjort dåliga val.
Valresultaten i länderna spretar åt olika håll konstaterade Göran von Sydow i SVT:s valvaka. Det blev ingen konsekvent högervåg i alla länder, men som väntat ökade AfD i Tyskland och RN i Frankrike kraftigt. Den gröna gruppen minskade rejält på grund av halverat stöd för Die Grünen i Tyskland.
Räkna med att det kommer att bli mycket förhandlingar och förändringar i partigrupperna innan det nyvalda Europaparlamentet samlas. I skrivande stund är tyska AfD, tyska Bündnis Sahra Wagenknecht, ungerska Fidesz och italienska Femstjärnerörelsen inte medlemmar i någon grupp.
Europaparlamentet har gjort en tydlig högergir. Men kanske inte så kraftig som man hade förväntat. Man kan dock konstatera att fler ledamöter kommer att vara skeptiska till att stödja Ukraina i kriget mot Ryssland. Att Putin blir den största vinnaren i valet är oroväckande.