Det blåser inom Kristdemokraterna. Enligt partikällor som uttalar sig i Expressen (5/10) är framtiden för partiledare Ebba Busch “osäker” och “uppe till diskussion”.
Exakt hur omfattande den interna kritiken mot Busch är vet bara de på insidan. En del partiföreträdare, de som rimligtvis fortfarande har förtroende för sin partiledare, menar att den mediala spekulationen är överdriven. Men det är otvivelaktigt så att Ebba Busch tvingats hantera tuffa situationer internt och att sättet hon gjort det påverkat hennes ställning.
I våras blev det till exempel offentligt att den kristdemokratiska EU-parlamentarikern Sara Skyttedal upprättat en anmälan om ofredande mot partiets nu före detta partisekreterare Johan Ingerö. Ofredandet ska enligt Skyttedal ha skett natten efter EU-valet 2014. Ingerö själv nekar till anklagelsen.
När nyheten om anmälan briserade fick Ingerö avsluta sin tjänst som partisekreterare, en vanlig utgång vid den typen av händelser. Det anmärkningsvärda var dock att partiledare Ebba Busch, i media, gick ut med att anmälan inte var den enda orsaken till att Ingerö fick gå. Istället menade hon att Johan Ingerö, som under lång tid varit hennes närmaste medarbetare, var en “felrekrytering” som skulle ha bytts ut oavsett. En personalhantering som kallas duga.
Efter en längre tid i opposition måste nu en annan riktning dras upp
Därutöver har Ebba Busch under flera års tid varit en av de politiska makthavare som attackerats hårdast från sina politiska motståndare. Den tydliga högerprofil som Ebba Busch satt på partiet har piskat igång många debattörer till vänster. På Aftonbladets ledarsida har man exempelvis under lång tid flera gånger i veckan, kunnat ta del av attacker på Ebba Busch.
Andra källor inom partiet, i den tidigare nämnda Expressenartikeln, beskriver de stormiga vindarna inom Kristdemokraterna som att de inte alls handlar om Ebba Busch som person, utan istället är en större falangstrid mellan partiets höger- respektive vänsterfalang.
Kanske är det så man ska förstå Kristdemokraterna såhär drygt ett år efter valet. Efter en längre tid i opposition måste nu en annan riktning dras upp, dessutom i en tid där man inte har opinionen med sig.
Ebba Busch utstrålning och retoriska förmågor, som var en tillgång i opposition måste också vägas upp av en tydlig politisk inriktning när man väl har makten. En inriktning som det av allt att döma verkar finnas många interna viljor kring.
LÄS MER:Sara Skyttedal om anmälan mot Ingerö: ”Riktigt rädd”
LÄS MER:Skyttedal borde fått chansen