Aleksej Navalnyj under en rättegång år 2021.
Aleksej Navalnyj under en rättegång år 2021. Bild: Alexander Zemlianichenko

Karl af Geijerstam: Vladimir Putin bär ansvaret för Aleksej Navalnyjs död

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj offrade sitt liv i kampen för ett bättre Ryssland. Detta är en mörk dag för demokratin.

ANNONS

Under fredagen meddelade ryska myndigheter att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har avlidit i den sibiriska straffkoloni där han satt fängslad och isolerad. Aleksej Navalnyj har avslöjat den monumentala korruption som finns hos Putin och den krets av vänner och oligarker som han omger sig med. Mest känt är det hemliga palats i södra Ryssland som byggdes till Putin via ombud. Tack vare Navalnyjs och många andra oppositionellas arbete har också innehav av dyra lägenheter och villor i väst avslöjats, för att inte tala om de många yachter som tillhör de ryska oligarker som villigt stöttar Putin.

Till slut blev Navalnyj för farlig för Putin. Han utsattes för en giftattack år 2020 och höll på att mista livet redan då. Trots att han visste att han utsatte sig själv för livsfara återvände han till Ryssland. Omedelbart blev Navalnyj fängslad och utsatt för en skenrättegång vars enda syfte var att få Navalnyj bakom lås och bom. I fängelset blev han utsatt för isolering och vanvård. Trots detta höll han modet uppe. Bara för några dagar sedan skickade han en kärlekshälsning till sin fru via X (fd Twitter).

ANNONS

Aleksej Navalnyj gjorde den yttersta uppoffringen i kampen för att göra Ryssland mer demokratiskt. Det är många som har fått offra sina liv i den kampen. Journalisten Anna Politkovskaja mördades år 2006, samma år förgiftades fd agenten Alexander Litvinenko i Storbritannien, oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades år 2015.

Utländska sanktioner och kritik från utlandet är mycket mindre farlig för Putin än inhemsk kritik. Putin vet att det är bara förändringar i den allmänna opinionen inom landet eller inom den styrande eliten som kan få honom att tappa kontrollen över Ryssland. Navalnyj var ett riktigt och allvarligt hot. När det inte gick att mörda Navalnyj med gift, lät Putin det brutala ryska fängelsesystemet göra jobbet istället. Ansvaret för Navalnyjs död ligger helt på president Vladimir Putin och hans korrupta och mordiska regim.

Vladimir Putin bryr sig knappt längre om att visa upp någon slags demokratisk fasad. All verklig opposition inför den skenprocess som kallas presidentval i Ryssland är bortraderad. Navalnyjs död skickar en tydlig signal till alla som på något sätt utmanar Putin på riktigt eller försöker påverka opinionen i en riktning som Putin ogillar. Detta är en mörk dag för demokratin.

LÄS MER:Han var Putins värsta fiende

LÄS MER:"Offrade sitt liv för tron på ett annat Ryssland"

LÄS MER:Kristersson om Navalnyj: Putin bär ansvaret

ANNONS