Gianluigi Buffon slutar efter den här säsongen. Får 39-åringen gå i fotbollspension som VM-deltagare eller sätter Sverige stopp för i playoffmötet?
Gianluigi Buffon slutar efter den här säsongen. Får 39-åringen gå i fotbollspension som VM-deltagare eller sätter Sverige stopp för i playoffmötet?

Åtta ska bli fyra – här är VM-playoffmötena

Åtta nationer gör upp om de fyra sista europeiska platserna till nästa års VM i fotboll i Ryssland. Vad är det för lag som ställs mot varandra, och hur har deras tidigare kvalöden sett ut? Här följer en kort bakgrund.

ANNONS
|

Nordirland-Schweiz

* Hur har det gått i tidigare möten?

Nordirland har vunnit två, Schweiz ett och en match har slutat oavgjort.

* Hur är formen?

Schweiz är, statistiskt sett, den största förhandsfavoriten i något av playoffmötena. Nationen har tagit sig till tre raka VM-turneringar och slutade tvåa i sin kvalgrupp på blott sämre målskillnad än ettan Portugal. Nordirland å andra sidan har inte varit i VM på över 30 år (1986). Mötet med Schweiz blir dessutom första playofferfarenheten för Nordirland i EM- och VM-sammanhang. Schweiz tog sig till VM 2006 genom att besegra Turkiet i playoff.

* Några spelare att hålla extra koll på?

ANNONS

Schweiz Blerim Džemaili och Nordirlands Niall McGinn. Inte för att de är de största stjärnorna utan för att de är de enda spelarna i respektive landslagstrupp som till vardags spelar utanför Europa. Blerim Džemaili sparkar vanligtvis boll i kanadensiska Montreal Impact. Niall McGinn spelar som förste nordirländare någonsin i en sydkoreansk klubb - Gwangju.

Kroatien-Grekland

* Hur har det gått i tidigare möten?

Två grekiska segrar, en kroatisk och tre oavgjorda matcher.

* Hur är formen?

Kroatien har ett fläckfritt facit då det gäller playoffmöten i EM- och VM-sammanhang. Fyra gånger har nationen tvingats till dubbelmöten för avancemang och fyra gånger har det blivit mästerskap, senast 2014 då Island övermannades. Men även Grekland har ett imponerande playoffbetyg. 2010 tog man sig förbi Ukraina och 2014 Rumänien för att ta sig till VM.

Kroatien får ändå anses vara stora favoriter i mötet mellan de båda Medelhavsländerna. Kroatien, 18:e nation på världsrankingen, var endast två poäng efter ettan Island i sin mycket jämna kvalgrupp. Grekland, 47:a på världsrankingen, var hela nio poäng efter suveräna Belgien i sin kvalgrupp.

* Några spelare att hålla extra koll på?

Kroatiska anfallstrion Mandzukic, Kalinic och Kramaric. De tre spelar visserligen sällan samtidigt, men de har gemensamt gjort fler mål, 51, än hela den uttagna grekiska landslagstruppen, 48.

ANNONS

Sverige-Italien

* Hur har det gått i tidigare möten?

Elva segrar för Italien, sex för Sverige och sex matchar har slutat oavgjort. Sverige har mött Italien tio gånger på bortaplan. Endast en gång, 1983, har färden söderut slutat med seger, 3-0. Två gånger har fotbollslandslaget fått med sig oavgjort. 1924 och 1951. I övrigt har det idel blivit torsk för Blågult.

* Hur är formen?

Fyrfaldiga världsmästarna Italien har missat att kvalificera sig till blott ett VM, det som spelades 1958 i Sverige. Nationen deltog visserligen heller inte i det första världsmästerskapet 1930 i Uruguay, men det berodde på att man likt många europeiska nationer vägrade den långa resan till Sydamerika. En gång har det krävts VM-playoff för Italien, 1998 då Ryssland besegrades.

Sverige, som missat två raka VM, får hoppas att playoffkänslan blir en repris på EM snarare än VM. Inför VM 2014 föll Sverige mot Portugal. Inför EM 2016 spöades Danmark.

Senast Italien förlorade en match på hemmaplan, träningsmatcher borträknade, var den 8 september 1999 då Jon Dahl Thomasson satte avgörande 3-2 för Danmark i kvalet till EM 2000.

* Några spelare att hålla extra koll på?

ANNONS

Evige ettan Gianluigi Buffon har hunnit bli 39 år. Han var med den där septemberkvällen 1999 och har hunnit spela en hel del fotboll sedan dess. VM i Ryssland blir, potentiellt, hans sista mästerskap då han meddelat att han slutar efter den här säsongen.

Bäste målskytt i den italienska truppen är för övrigt 33-årige mittbacken Giorgio Chiellini med åtta fullträffar. Ciro Immobile är bäst bland anfallarna med sju mål. 27-åringen har dock varit i duktig målform i klubblaget Lazio med 14 fullträffar på elva matcher. Motsvarande är Sveriges bästa målskytt Marcus Berg på 18 mål i Blågult, varav åtta under det gångna kvalet.

Lite kuriosa är att Sverige har fler landslagsspelare med klubbadress i Italien än i Sverige. Försvararna Filip Helander och Emil Krafth spelar i Bologna, Marcus Rohdén i Crotone. Blott Ken Sema har svensk adress, Östersund, bland de blågula spelarna.

Danmark–Irland

* Hur har det gått i tidigare möten?

Fem irländska triumfer, tre danska och fem oavgjorda matcher.

* Hur är formen?

Irland, som har deltagit i rekordmånga, sju, playoffmöten för EM- och VM-spel har inte varit i VM sedan 2002. Tre av de sju tidigare playoffmötena har slutat med seger, däribland de två senaste, till EM 2012 och EM 2016. Senaste gången nationen var i VM-playoff blev det dock sorti mot Frankrike på ett högst kontroversiellt sätt. Frankrikes kapten och storstjärna Thierry Henry tog hjälp av handen för att assistera fram till det avgörande målet i mötet. Varken huvuddomare Martin Hansson eller assisterande Fredrik Nilsson uppmärksammade situationen. Reprisbilderna visade dock tydligt Henrys fusk, och att anfallet dessutom skulle ha blåsts av för offside före det att Henry kontrollerade bollen med handen.

ANNONS

Mötet med Irland är Danmarks första playoffmöte i VM-sammanhang, två gånger har nationen behövt kvala till EM, 2000 då Israel besegrades, och 2016 då Sverige blev för svåra i grannkampen. Danmark har förlorat endast en av sina åtta senaste hemmamatcher.

* Några spelare att hålla extra koll på?

Han är på inget sätt den största stjärnan i något av lagen, men alla danska supportrar lär hålla en extra tumme för att Jens Stryger Larsen får speltid. Den 26-årige försvararen har nämligen inte varit med och förlorat i landslagströjan på seniornivå ännu. På sju matcher har det blivit fem segrar och två oavgjorda.

Irland lär sätta mycket av sitt hopp till anfallaren Shane Long som är ensam i truppen om att ha gjort över tio mål. 17 fullträffar har det blivit för Long på 77 landskamper.

TT
Fakta: Playoffmötena till VM i fotboll 2018

9 november: Kroatien–Grekland, Nordirland–Schweiz

10 november: Sverige–Italien

11 november: Danmark–Irland

12 november: Schweiz–Nordirland, Grekland–Kroatien

13 november: Italien–Sverige

14 november: Irland–Danmark

ANNONS