Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jan Åke Jonsson, Victor Muller och BMW:s försäljnings- och marknadsdirektör Ian Robertson avtäcker med gemensamma krafter BMW-motorn som kommer att levereras för den nya 9-3:an.

Avtalet mellan Saab och BMW klart

Nu är det klart: Saab och BMW skrev i Trollhättan nu på morgonen på ett avtal om leveranser av bensinmotorer till nästa generation Saab 9–3. Man tittar också på att utveckla motorn för etanoldrift. [uppdaterad 13.45]

Som TTELA skrev i förrgår har Saab och BMW nu undertecknat ett avtal där BMW ska leverera motorer till nästa generation Saab 9–3. Det handlar om en fyracylindrig 1.6-liters turbomotorer på 200 hästkrafter, av samma typ som sitter i brittiska Mini, som Saab kommer att anpassa dem efter sina behov.

Leveranserna börjar ske 2012 samma år som den nya Saab 9–3 kommer att lanseras. Från Saabs sida betonar man att det är ett viktigt steg framåt när det gäller att kunna erbjuda kunderna bra och samtidigt snåla motorer, och ett viktigt steg längst vägen som självständigt bolag.

– En viktig strategisk överenskommelse för oss, som kommer stärka verksamheten, säger Jan Åke Jonsson.

Den aktuella motorn byggs i Storbritannien och finns i dag i BMW-märket Mini. Hur många motorer som Saab kommer att köpa beror på hur försäljningen av nya Saab 9-3 går.
– Det handlar om ett par hundratusen under bilens livscykel, säger Jan Åke Jonsson till TT.

Man har även tillsatt en arbetsgrupp med ingenjörer från BMW och Saab som ser om man kan anpassa motorn till etanoldrift enligt Saabs BioPower-teknik.

Och precis som förhandsinformationen gjorde gällande var det BMW:s försäljnings- och marknadsdirektör Ian Robertson, samt ytterligare ett antal BMW-chefer, som var med på presskonferensen i Trollhättan på förmiddagen – tillsammans med Jan Åke Jonsson och Victor Muller.

– Det är mycket glädjande för mig att kunna bekräfta den nya relationen. BMW:s motorer och deras innovationer när det gäller bränslesnålhet är allmänt ansedda som en norm inom premiumsegmentet, säger Saabs Jan Åke Jonsson i ett uttalande.

Från BMW:s sida betonar Ian Robertson att det är ett viktigt steg för företaget i deras strategi att bli en leverantör av drivlinor inom fordonsbranschen.

– Det här är ytterligare en milstolpe längst den vägen. Vi är glada att kunna ge Saab stöd med vår motorkunskap, säger han.

Victor Muller betonar att avtalet om leveranser av BMW-motorer kan betyda fler avtal i framtiden mellan bolagen.

– Båda parter är öppna för att vidare utveckla ytterligare möjligheter som ett led i denna relation.

Saab ser BMW-avtalet som ett sätt att komma ifrån beroendet av GM.
– Vi vill kunna sprida gracerna. Att ha möjlighet att välja de bästa komponenterna kommer att förbättra den affärsplan vi har, säger Jan Åke Jonsson.