Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Total avverkads 2,5 hektar utan tillstånd i Dalsland. (Bilden är inte från den aktuella avverkningsplatsen)

Böter för avverkning av skog

Skog på 2,5 hektar avverkades i Dalsland utan tillstånd och nu döms två Skaraborgare till dagsböter. Tillsammans ska de även betala vad virket från en del av skogen är värd, 50 000 kronor, till staten.

De två männen, 44 och 48 år, från Skaraborg äger skog i Dalsland. I början av året bestämde de att avverka en del av den och ett bolag engagerades för att utföra arbetet.

Avverkningen omfattade ett område på cirka 1,8 hektar. För detta fanns ett tillstånd hos Skogsstyrelsen fram till mitten av april 2012. Bolaget och skogsägaren hade skrivit ett avtal i september 2011 om att avverkningen skulle vara klar i god tid före tillståndet löpte ut.

Litade på bolaget

Men på grund av dåligt väder sköt bolaget på arbetet. Skogsägaren litade dock på arbetsledningen då de tidigare arbetat åt männen vid 20-30 tillfällen och skött sig utan problem. Bolaget hade dessutom då det behövdes ansvarat för anmälningarna till Skogsstyrelsen.

Den här gången uppfattade bolaget att detta inte ingick i uppdraget. När arbetet var slutfört konstaterades dessutom att bolaget avverkat mer skog än vad som var sagt, ytterligare 0,7 hektar.

De båda männen förnekar brott. Tingsrätten i Vänersborg anser emellertid att de har brustit i att anmäla avverkningen, men att det inte kan bevisas att det gjorts med uppsåt. Tingsrätten anser även att männen inte kan ha känt till att bolaget skulle avverka mer än vad som var sagt.

Oaktsamma

Under alla förhållanden hade dock männen skyldighet att ansvara för att avverkningen slutfördes så länge det fanns tillstånd, samt att en ny underrättelse till Skogsstyrelsen lämnades in.

Då detta inte skett anser tingsrätten att männen varit oaktsamma och de dömdes på torsdagen för brott mot skogsvårdslagen till dagsböter, 48-åringen får böta 28 000 kronor och 44-åringen 7 200 kronor.

Totalt avverkades 2,5 hektar skog till ett värde av cirka 70 000 kronor. För den skog som begärts avverkad, 1,8 hektar, måste männen tillsammans betala ett skadestånd på 50 000 kronor till staten.