Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

BBC:s Top Gear hyllar Saab

"Många klagade på att Saab var en dyr bil. Det gjorde de ända tills de kraschade den." Orden är Jeremy Clarkson's, en av programledarna för BBC:s Top Gear, som i söndags sände sin hyllning till Saab.

Top Gear är BBC:s mycket populära motorshow, med programledarna Richard Hammond, Jeremy Clarkson och James May.

För en tid sedan besökte teamet Trollhättan och Saabmuséet och förra söndagen sändes resultatet av denna inspelning i brittisk TV – en nästan 18 minuter lång hissning och dissning av Saab, från Ur-Saaben och fram till senaste 9–5:an.

James May och Jeremy Clarkson tar tittarna med på en resa genom historien i så väl med som mot, de korar Saab 99 Turbo som en av världens genom tiderna bästa bilar och hyllar Saab för sin envetna kamp för säkerhet. May berättar bland annat att han varit med om en trafikolycka i en Saab 99 Turbo, men klarade sig helt oskadd tack vare bilens konstruktion. Men samtidigt fnissar de också gott åt 92:ans problem med snö och kyla, hånar "night panel"-systemet och reklamens ständiga kopplingar till flygbakgrunden, och sågar ett antal andra idéer Saab haft genom åren.

Men i stort är det en hyllning det handlar om. Med tydliga kängor till GM högaktar man Saab-folket för att de inte gått med på att sänka standarden på bilarna, trots att det var just detta som till slut fick GM att sätta på hänglåset på fabriken (enligt May och Clarkson).

Som exempel på Saabs trafiksäkerhetstänkande finns ett spektakulärt inslag, där en BMW och en Saab släpps från åtta fot rakt ner på taket.

På sin blogg på BBC har teamet fortsatt att skriva om Saab, bland annat med en lista på

Fotnot: Top Gear-avsnittet med Saab sänds i kanal 9 tisdagen den 20/3 klockan 22.00, med repris 23/3 klockan 18.55. För den som vill se det redan nu finns det på You Tube: http://youtu.be/4qnfSHnrL90