Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den lovande konstnären Benjamin Björklund från Trollhättan är just nu inne på att måla ansikten av olika slag. Men även kärleken till djur gör sig påmind i hans verk, som kan beskådas när Konsthallen i Trollhättan snart slår upp portarna.

Benjamins många ansikten

Handen är gipsad, men som tur är kan 45-kilosvalpen hjälpa till och öppna dörren. Och samtidigt sitter Phil Collins och äter halm i ett hörn. Hemma hos den lovande Trollhättekonstnären Benjamin Björklund samsas vitt skilda karaktärer om utrymmet.

När undertecknad stämde träff med Benjamin Björklund över telefon var det en 24-åring i svår smärta som svarade. Dock hade det hela inte med konstnärligt ­lidande att göra.

– Jag tror jag bröt handen alldeles nyss när jag lekte med hunden och råkade ramla, sa han.

När vi sedan träffas ett par dagar senare visade det sig att farhågan besannats: Björklunds hand befinner sig därför i ett prydligt paket, men tillståndet är honom inte främmande:

– Vet inte hur många gånger jag varit gipsad. Men det går att måla ändå även om det tar lite längre tid, säger han medan den drygt fem månader gamla och redan 45 kilo tunga grand danoisvalpen Solomon ingående utforskar TTELA:s utsända.

Gillar djur

Marsvinet Piglet och kaninen Phil Collins är andra karaktärer som delar vardag och lägenhet med Benjamin, som haft djur sedan barnsben och som många gånger tagit hand om sådana som annars skulle ha avlivats. Ofta märks kär­­leken till djur i Benjamins konst, även om han just nu oftast målar ansikten som hämtas fritt ur fantasin.

– Jag började teckna på högstadiet, och började egentligen måla när jag gick estetisk bild på gymnasiet. Nu ägnar jag mig mest åt att måla i olja, men håller även på en del digitalt i Photoshop. Bland annat håller jag på och illustrerar en barnbok just nu, säger han.

”På rätt väg”

Benjamin är dubbelt aktuell just nu. Dels valdes en av hans tavlor i hård konkurrens ut till Liljevalchs vårsalong i Stockholm, dels är han den förste konstnären ut i det nya X-galleriet när Konsthallen i Trollhättan snart slår upp portarna på lördag.

– Att komma med i vårsalongen gör att det känns som att jag är på rätt väg. Jag var där dagen före den öppnade, och det var väldigt inspirerande. Och att få visa upp mina tavlor i Konsthallen är roligt på flera sätt. Det blir sex målningar, utan någon röd tråd mellan dem, säger han.

– Jag har egentligen inte blivit riktigt klar med något på flera år utan håller hela tiden på att måla över ­
sådant jag gjort. Jag är väldigt petig, men nu var jag verkligen tvungen att bli färdig. Det gäller helt enkelt att lära sig att sluta i tid, annars överarbetar man bara, säger han.

Första egna

Benjamin har tidigare varit med på Konsthallens öppna salong, men det här blir hans första egna utställning. Just nu har han ateljén i hemmet, men han planerar att skaffa ett större utrymme för sitt skapande. Till vardags jobbar Benjamin som arrestvakt hos polisen, men hans plan är att läsa vidare på någon konstskola.

– Jag har gått Göteborgs konstskola och KV konstskola, men vill fördjupa mig. Och det skulle vara skönt att ha några år som jag kan ägna helt åt målandet, säger han.