Marcus Berg gjorde fyra mål mot Luxemburg.
Marcus Berg gjorde fyra mål mot Luxemburg.

Berg efter målshowen: "Det var väl okej"

I 50:e landskampen gjorde han fyra mål. Hur Marcus Berg recenserade sin insats?

ANNONS
|

Marcus Berg kom ut från omklädningsrummet med ett speciellt minne under vänsterarmen. Det handlade inte om priset som matchens bäste spelare. Utan det var bollen, som var fylld av lagkompisarnas autografer, som han ska ta hem och "lägga på någon hylla".

Mötet mot Luxemburg är en match som anfallaren kommer att minnas länge.

31-åringen inledde sin målskörd i 18:e minuten, och sedan rullade det bara på. Mål nummer två prickade han in i 37:e minuten och sedan fortsatte han målshowen i andra halvlek då han satte 4–0 i 54:e och 7–0 i 71:a.

"Problem med touchen"

- Det var okej. Jag hade lite problem med touchen, faktiskt. Det var väldigt blött och ganska tungsprunget, sade han.

ANNONS

- Sedan var det stort fokus när man fick chansen framför mål, och det är där jag har mina kvaliteter och ska vara 100-procentig så ofta som möjligt.

Vilket mål är du mest nöjd med?

- Kanske det tredje, skottet utifrån. Det är inte ofta jag gör mål utanför straffområdet. Det kan jag noga räkna på en hand, tror jag, under hela min karriär.

Hur värderar du den här landskampen?

- Det är klart att det är något extra. Det var en så pass viktig match, om vi pratar målskillnad och sådant som ni har lagt mycket fokus på. Vi har inte gjort det själva. Det var tre poäng, och att vi skulle göra jobbet och sedan att vi får göra åtta mål är väldigt, väldigt bra. Positivt, sade han.

ANNONS

"Ändrat lite"

Med målen mot Luxemburg är Marcus Berg uppe på åtta stycken i VM-kvalet. Totalt har han gjort 18 på 50 landskamper.

En anledning är landslagets spelsätt med Janne Andersson som förbundskapten.

En annan är Ola Toivonen.

- Vi har ändrat lite i spelet. Innan var det, när jag spelade med Zlatan, att jag skulle droppa mer i en defensiv roll i pressen. Det tar mycket energi. Nu är vi två anfallare som gör det, sade han.

- Innan var det uttalat att jag skulle göra det, nu är det uttalat att båda anfallarna ska gå ner. Det är väl framför allt det, att man har lite mer energi offensivt.

Sedan passade han på att framhålla vad anfallskollegan Toivonen betyder för hans spel.

- Vi vet var vi har varandra och ofta går jag i djupet och försöker vara med inne i boxen. Han har bra blick för spelet och har bra touch, så det gäller för mig att röra mig bra och vara ett hot i djupled.

ANNONS

Andersson:

- Vårt spel bygger på två forwards som kombinerar mycket med varandra. En nyckel till att Marcus är bra är Ola Toivonen. Stundtals är Toivonen magnifik, sade han.

- Det är klart att två forwards som känner varandra väl och kan servera varandra bollar och hjälps åt... De två gör det bra tillsammans.

Granqvist tvåmålsskytt

Med sina fyra mål hade Marcus Berg en stor del i Sveriges 8–0-seger inför rekordpubliken på Friends arena (50022).

Men han var långt ifrån ensam målskytt.

Mittbacken Andreas Granqvist satte 1–0 och 6–0 på straff. Mikael Lustig nickade in 5–0 och Ola Toivonen skickade in matchens sista mål.

Efter storsegern mot Luxemburg väntar nästa uppgift på tisdag. Då ställs förbundskapten Janne Andersson & Co mot Nederländerna i Amsterdam. För att Sverige ska missa andraplatsen i gruppen måste landslaget förlora med minst sju mål. Om Sverige slutar tvåa i gruppen är det klart att det blir playoff.

ANNONS
TT
Fakta: Målskyttar i VM-kvalet

8) Marcus Berg.

5) Emil Forsberg.

3) Mikael Lustig, Ola Toivonen, Andreas Granqvist.

1) Christoffer Nyman, Jimmy Durmaz, Isaac Kiese Thelin, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf.

Fakta: Publikrekord på Friends arena

50022 mot Luxemburg, 8–0, 2017.

49967 mot England, 4–2, 2012.

49766 mot Portugal, 2–3, 2013.

49646 mot Argentina, 2–3, 2013.

ANNONS