Bergs fråga: Var var VAR?

Var var VAR? Det undrade Marcus Berg i mötet med Tyskland – och frågan fanns kvar även dagen efter 1–2-förlusten i Sotji.

ANNONS
|

Marcus Berg trodde att han hade koll på hur VAR (video assistant referees) skulle fungera under VM i Ryssland.

Domslutet i öppningsmatchen mot Sydkorea – då Andreas Granqvist avgjorde på straff – förstärkte känslan.

Men efter 1–2-mötet med Tyskland var anfallaren minst sagt osäker på hur videodomaresystemet ska användas under mästerskapet.

- Jag vet inte hur det funkar, om det är han (domaren) som måste be om VAR eller om de (som kollar video) säger till direkt?

ANNONS

- Just den situationen som jag var med i kändes direkt som att det var straff. Sedan har jag hört lite olika, jag trodde han kollade VAR men sedan hörde jag att han inte gjorde det... I så fall förstår jag inte grejen.

Det var i den 13:e minuten som Tysklands mittback Jerome Boateng stoppade Berg genom att träffa svenskens stödjeben.

Polske Szymon Marciniak ansåg att det inte var straff, men Berg tyckte annorlunda och försökte få domaren att använda VAR.

- Jag kände det själv, och jag var säker på att han kollade VAR, att han skulle blåsa av och kolla video. Men jag vet inte vad som hände, säger han.

Fotbolls-VM i Ryssland är första gången som domarna använder sig av VAR (video assistant referees).

Gelendzjik, TT:s utsända

Fakta: VAR

Internationella fotbollsförbundet Fifa har beslutat att VAR (video assistant referees) för första gången ska vara ett hjälpmedel för domarna under VM i Ryssland. Tidigare i VM har både Frankrike (mot Australien) och Peru (mot Danmark) fått straff tilldömt sig efter videogranskning.

Systemet har bland annat använts i Serie A och Bundesliga och ska testas i La Liga den kommande säsongen.

Om domaren eller de assisterande domarna är osäkra på om hela bollen är över mållinjen, om någon ska få rött kort eller vid straffsituationer, kan de granska händelsen på video innan de tar beslut.

Videogranskning finns i andra sporter som ishockey, rugby och amerikansk fotboll.

ANNONS