Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Beskedet om Nevs Kinafabrik tolkas olika

IF Metalls klubbordförande på Nevs tror precis som Trollhättans kommunalråd att det kommer byggas fler bilar på Stallbacka och att Nevs kommer nyanställa på sikt. Men bland folk på stan låter det annorlunda.

Nyheten, att de 200 nyanställningar som väntades i höst inte blir av kom inte som en chock för de anställda på Nevs. Stefan Larsson är lokal klubbordförande för IF Metall och företräder företagets 165 kollektivanställda.  
– Vi har känt till det i nästan två veckor och fått kontinuerlig information. Självklart är det tråkigt, men i nuläget finns ingen anledning alls att oroa sig för de jobb som finns här idag. 
Han vill inte kalla beskedet om att företaget satsar på en fabrik i Kina för ett bakslag eftersom det är en del i en plan.  
– Det är tråkigt förstås att det inte blir några nyanställningar men samtidigt måste man se till att det affärsplan som finns nu går i lås. Jag kan inte kommentera affärsplanen, men något bakslag tycker jag inte man ska se det som. Jag tror att det kommer att bli nyanställningar här, på sikt, säger han. 
Det finns rykten om att ni som är anställda fyller ut tiden med utflykter och gör sådant som inte ingår i ert jobb. Har ni tillräckligt att göra på Nevs?
– Vi har absolut att göra, men det stämmer att det inte är som förr. Det går mer i perioder hur mycket som finns att göra, hur mycket som ska levereras till Kina och mellan topparna hittar vi saker som vi inte vanligtvis gör men som ändå behöver göras, säger Stefan Larsson. 
Han berättar att istället för att producera bildelar kan arbetet bestå i att se över fastigheterna och sköta markservice. 
– Utflykterna har handlat om att visa alla besökare vi haft från Kina och Turkiet runt, att visa dem Trollhättan.
Mikael Johansson, ombudsman för IF Metall, Norra Älvsborg stämmer in i vad Stefan Larsson säger om de befintliga jobb som finns på Nevs samtidigt som han beklagar att de som hoppats på jobb blir utan, eller i vart fall får vänta. 
– Väldigt många arbetslösa sitter på den kompetens Nevs skulle ha efterfrågat, så självklart är det tråkigt för regionen. Samtidigt är det viktigt att säkra det arbetstillfällen som finns. Nevs betyder mycket för Trollhättan och det är så att Nevs är beroende av vad som händer i Kina. 

Trollhättans kommunalråd, Paul Åkerlund känner trots vändningarna kring Nevs framtid tillförsikt och väntar sig precis som Stefan Larsson nyanställningar så småningom.  
– Det är givetvis väldigt tråkigt ur Trollhättans perspektiv att licensfrågan som jag förstått att det handlar om stoppade anställningarna här nu. Men det är inte ovanligt att det går upp och ner och sker förändringarna i en internationell bransch som denna. Jag har inte fått några andra signaler än att det kommer fortsätta byggas bilar i Trollhättan.
Kan du förstå att det finns de som är mer pessimistiska?
– Ja, det kan jag förstå med allt som varit och inga klara besked men jag vet som sagt ingenting annat än att det kommer bli något på Nevs. När det blir är en annan fråga. 

På stan är man onekligen mer pessimistiska till om det faktiskt kommer bli några nyanställningar på Nevs. I Trollhättan träffar TTELA Bernt Nyman och Kenneth Jansson som precis stått och pratat om de dystra nyheterna. 
– Vi har väntat länge på att det beskedet skulle komma, säger Kenneth Jansson. 
– Det kommer inte bli någonting av det där. Det går ju inte om Kina är med i bilden. Det klart att det är billigare att producera bilar där, säger Bernt Nyman. 
Inte heller Andreas Pettersson som förr jobbade på Saab är förvånad. 
– Det är tråkigt men inte alls oväntat, säger han. 
Han och vännen Magnus Sörensen tror inte att det är många som satt sitt hopp till att få jobb på fabriken. Men de menar också att det inte är någon katastrof för stan. 
– Om det inte blir något alls på Nevs så kommer det inte betyda så mycket som nedläggningen en gång gjorde. Det är tråkigt men stan har hämtat sig, säger Andreas Pettersson. Själv har han börjat plugga ekonomi.