Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

IMPONERAD. David S. McDonald från Kanada var en av 80 cyklande bibliotekarier som lät sig imponeras av Högskolan Västs bibliotek samt kommunens bokbuss.

Bibliotekarier cyklar på konferens

Tio dagar, tre länder, 600 kilometers cykling och ett 30-tal biblioteksbesök längs vägen. I fredags kom Cycling för libraries till Högskolan Väst.

Det är ett internationellt gäng med bibliotekarier som anländer till Trollhättan – Island, Kanada, USA, Finland med flera länder är representerade.

Tidigare på dagen har de varit i Uddevalla och efter stoppet i Trollhättan trampar gruppen iväg söderut mot Göteborg som är slutmålet för dagen.

På vägen mellan Oslo och Århus besöker man ett 30-tal bibliotek.

Nu är det dags att inspektera Högskolan Västs bibliotek samt kommunens biblioteksbuss.

– Detta är fjärde dagen vi är på väg. Vädret har inte varit så bra hittills, men i dag har vi i alla fall sett solen och haft ett bra väder, säger belgaren Geert Lievens från Leuven nära Bryssel.

Just den här dagen ska man tillryggalägga 120 kilometer och så här långt hunnit besöka cirka tio stycken bibliotek.

– Fysiskt har vi nog klarat av den värsta biten, det var i Norge där det var kallt och backigt. Förra året cyklade vi i södra Frankrike, det var lite skillnad, säger Khue Duong från Los Angeles, USA.

I Sverige har rubrikerna kring biblioteken de senaste åren handlat om besparingar, de blir färre och bemanningen dras ner.

Besökarna i Trollhättan tycks inte känna igen den bilden – både Geert och Khue är överens om att de bibliotek man besökt samtliga håller hög klass.

– Skandinaviska bibliotek är toppen. Öppettiderna är frikostiga, även i små bibliotek på landsorten, vad vi kan se. I Belgien dras antalet bibliotek ner och ersätts ibland med bokbussar, men inte alls lika fina som den här vi sitter i, förklarar Geert Lievens.

Även Mikko Heliölä, bibliotekarie i en kommun strax utanför Helsingfors, gillar bokbussen.

– Ett bra utbud av ljudböcker, konstaterar han.

Resan kan ses som en konferens på resande hjul där bibliotekarierna utbyter idéer och erfarenheter.

– Huvudsyftet med resan är bland annat att nätverka och kompetensutveckling. Det är ett fantastiskt sätt att utbyta idéer med hela världen och samtidigt njuta av landskapet, annars hade vi suttit i en konferenslokal, säger Ann-Christin Karlén Gramming, en av de som organiserat resan.

Ett har bibliotekarierna i varje fall gemensamt:

– Vi gillar att diskutera biblioteksfrågor och ge uppmärksamhet åt de lokala biblioteken, säger Ann-Christin Karlén Gramming och cyklar ikapp övriga – dags för lunch vid slussen.