Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

BILDALBUM: Bjuder in till evig ström av nätter

I våras tog de varsin masterexamen på Konsthögskolan i Umeå. Nu intar Julia Selin och Stina Persson Konsthallen Trollhättan med utställningen Genom en evig ström av nätter.

– Det är lätt att hamna i ett vakuum direkt när man kommer utanför bubblan, så det här känns som en fantastisk startpunkt, säger Stina Persson.

– Det här är nästan motsatsen till när vi ställde ut med skolan i Malmö nu under sommaren. Då var det trångt, nu kan sakerna ta den plats de behöver, fortsätter Julia Selin.

Stärker varandra

Stina och Julia – från Burträsk respektive Trollhättan – lärde känna varandra under studietiden på Konsthögskolan i Umeå. Sedan man tog magisterexamen i våras har det varit fullt fokus på utställningen i konsthallen.

– Vi hade en idé om att göra något tillsammans för det känns som att våra arbeten har många beröringspunkter. Det genomgående temat är att vi jobbar med mörker på olika sätt. Nu är det spännande att försöka få verken att interagera och stärka varandra.

Möta med kroppen

Alla utställningens komponenter är gjorda i år – någon så sent som bara för några dagar sedan – och under veckan har man intensifierat arbetet med att hitta samklangen mellan dem och själva lokalen.

Julia står för ett antal oljemålningar – de flesta utan titel – och hon tycker om att jobba i det stora formatet där träsk och våtmarker är exempel på sådant som stått för inspirationen.

– Jag tänker i full skala. Tanken är att man ska kunna möta en tavla med hela kroppen. Och jag vill ha en natur som är närvarande utan att göra en bild av ett landskap. Målningarna ska vara någonstans på gränsen, man ska kunna uppleva dem här och nu utan att försvinna in i något landskap, säger hon.

Kopierar himlen

Om Julia vänt blicken mot Jorden är det ofta tvärtom för Stina Persson, som jobbar med objekt och videoverk. Exempel på det sistnämnda är Wide view attempt, där en kopiator med locket uppfällt placerats i en skog för att fånga in himlen.

Ljudet av den monotont arbetande kopiatorn – filmad i gryningens skiftande ljus – skänker ytterligare en dimension till utställningen.

– Många av mina verk visar väldigt enkla handlingar som försöker fånga in något oändligt eller stort, utan att man alltid får se själva resultatet, säger Stina.

Bland hennes objekt märks serien "Nedslag", där tio stenar plockade på olika platser sammanfogats till helt nya objekt. "Fall into end end end end end of time" är följden av ett experiment med sand och fotopapper.

Förmedla känsla

Vernissagen för "Genom en evig ström av nätter" äger rum i dag och utställningen pågår sedan till och med den 13 oktober.

– Vi vill förmedla en känsla snarare än ett budskap, en känsla av mörkret, tiden och rytmen, säger Julia Selin.

Stina Persson fortsätter:

– Hoppas att besökarna tar sig tid att verkligen vara i rummet.