Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

BILDALBUM: Kille som kan sin kub

För många är det en utmaning att lösa Rubiks kub över huvud taget. I helgen sattes ett nytt svenskt rekord, när en 18-årig stockholmare gjorde det på elva sekunder – med en hand.

Det rasslas oavbrutet när plast glider mot plast inne i Innovatum Science center. Gult, grönt, vitt byter plats i en rasande fart mellan fingrarna på de 30-talet killar som deltar i helgens tävling i speed cube – att lösa kuben i olika va-rianter så fort som möjligt.

För första gången arrangeras en sån här tävling i Trollhättan, och bakom arran-gemanget står Sjuntorpsbon Stefan Hellqvist.

– Min son tävlar och vi åker runt till olika ställen i Sverige, så jag tänkte varför inte i Trollhättan, berättar han.

Han pratade med Innovatum, som tyckte att en kubtävling låg i linje med deras verksamhet, och med teknik- företaget där han själv jobbar, LeanNova och fick till stånd en tävling.

– Många av de här killarna sitter på olika håll i Sverige och träffas oftast bara via Skype, så tävlingen är en social grej också. Då får de träffa varandra på riktigt, fortsätter han.

Och det är ingen tvekan om att det här med kublösning är en killgrej. Av de cirka 30 tävlande är det bara en som är tjej. Vid ett bord, vid sidan av tävlingsscenen, har man en workshop där man kan få lära sig grunderna i hur man löser Rubiks kub. De som visar är tjejer och det är ett försök att få tjejer mer intresserade.

En som väckt folks intresse för Rubiks kub är Trollhättebon Simon Westlund från Trollhättan, som varit flerfaldig världsmästare. Hans framgångar har visat sig inspirera nya talanger, som 13-årige Rasmus Andersson från Sjuntorp.

– Jag såg på Talang när Simon var med och blev intresserad. Jag köpte en kub och tittade på Youtube hur man ska göra, berättar Rasmus samtidigt som han hela tiden vrider på kuben han har i handen.

Hur mycket övar du på den där egentligen?

– Ungefär fem timmar om dan, kanske mer. Jag börjar direkt när jag kommer från skolan.

Det går inte att ta miste på intresset och engagemanget hos de tävlande.

Det jublas och hurras när någon får en bra tid, suckas och pustas när det går sämre, och deltagarna gratulerar hjärtligt varandra.

Ett extra högt jubel brister ut vid ett bord där det sitter en lång, mörkhårig 18-åring. Tävlingsgrenen är Rubiks kub med en hand, och han får en kanontid: 11 sekunder, två hundradelar. Nytt svenskt rekord.

– Det är ganska sjukt faktiskt, säger Anders Berggren om sitt resultat, och som åskådare är det bara att hålla med.

Vad är tjusningen med att tävla i kub?

– Dels är det enormt kul att man blir bättre, när man slår sitt rekord. Det är också kul att träffas såhär, det är väldigt bra stämning. Vi som tävlar är inte rivaler på det sättet utan hejar på varandra.

Anders går vidare och vinner hela finalen i enhandskub.