BILDALBUM: T-Engineering utvecklar kinesisk gigant

De är stora även med Kina-mått mätt. Och nu ska de bli ännu större. Hur kommer det sig då att giganten Dongfeng hittar bästa hjälp i Trollhättan? TTELA har träffat T-Engineering, Saab-avknoppningen, och pratat kulturkrockar, arbetskraft och varför de "inte behöver göra någon reklam för oss direkt".

ANNONS
|

Varje år listar den amerikanska affärstidskriften Fortune världens 500 största företag sett till omsättning. På plats 146 på Fortune 500 Global-listan hittar man Dongfeng Motorgroup, 176 580 anställda under vd Zhu Fushou. Han har varit i Trollhättan, för övrigt, för att hälsa på sitt företags enda dotterbolag utanför Kina: T-Engineering på Innovatumområdet närmare bestämt.

– Och nu vill de att vi ska bli leverantör åt dem, säger vd Klas Lundgren.

För att förstå varför detta är så stort krävs lite bakgrund. T-Engineering, eller bara T som Lundgren själv förkortar det till, har sedan TTELA träffade dem hösten 2012 gått från att vara 70 procent ägda av giganten till ett helägt dotterbolag i Dongfeng-koncernen. Detta med möjlighet att agera fristående – bland annat gör man jobb åt andra bilföretag i Västsverige– och utan behov av marknadsföring:

ANNONS

– Dongfeng har väldigt gott rykte, med staten bakom sig. Vi behöver inte sälja, den biten sköter de, säger Lundgren.

Dongfengs lastbilar är de mest sålda i hela Kina. På personbilssidan gör man alla Kia, Nissan, Peugeot-Citroen samt Honda i Kina. Totalt sålde man flera miljoner fordon i fjol, men för få av sitt eget märke, anser man. Det vill man ändra på – med Trollhätteingenjörernas hjälp.

Tidigare i år köpte Dongfeng 14 procent av Peugeot-Citroën, och i en artikel från april i Financial Times kan man läsa om kinesernas förhoppningar efter förvärvet.

– Dongfeng kommer att bli mer internationellt konkurrenskraftiga, underlättar utvecklingen av vårt eget märke och hjälpa oss att bli globala, säger Xu Ping, Dongfengs styrelseordförande till FT.

Deras eget varumärke alltså, och redan idag sker utvecklingsarbeten påalla Dongfengs egna bilar av märket Fengsheni Trollhättan. Faktum är att de enda bilarna i Europa, två stycken till antalet, finns i just Trollhättan, vilket också är Dongfengs Europa-center. Här får nu ingenjörerna tänka på ett nytt sätt, berättar Lundgren: "Hur kan man göra en riktigt billig hybridbil?".

– En hybrid som faktiskt går att sälja för mindre än 100 000. Ett nytt, men kul, sätt att tänka ingenjörsmässigt.

Dessutom ska man nu alltså bli fordonsjättens leverantör av styrsystem. Möjligheten finns därmed för T att "göra en Delphi Automotive", alltså samma resa som den amerikanska underleverantören som tidigare var GM-ägd. På sikt skulle alltså T kunna konkurrera med de stora drakarna. Inledningsvis skulle en produktion ske i Kina.

ANNONS

– Men drömmen är naturligtvis att vid export kunna producera även här. Och om Dongfeng-bilar skulle komma till Europa-marknaden hade slutmonteringen gärna fått ske här i närheten...

Men en sak i taget. Först ska T växa från dagens 40 anställda till upp emot 60 detta år. Man ska även öppna lab/verkstad i en av Bilmuseets lokaler på Innovatum. Och nu i dagarna får man sina första anställda i Kina, Wuhan närmare bestämt, där Dongfeng har sitt huvudkontor.

Varför vänder sig då världens näst största fordonstillverkare, med en hemmamarknad större än Europa, till Trollhättan? Ett av skälen till att den svenska Saab-avknoppningen är så eftertraktad kan ligga i att ingenjörskunskapen är avsevärt bredare än i Mittens rike där man generellt sett är mer nischad. Samtidigt finns här en systemförståelse, när många till och med saknar körkort på kinesiska fordonsföretag. Deras föräldrar har aldrig haft bil, kanske har man inte ens åkt i en, och framför allt ägnar man sig inte åt bilar på fritiden.

– Saab och GM var dessutom en extremt bred skola, sammanfattar ex-Saabaren Lundgren.

Bilden bekräftas även då vi senare under dagen gör ett besök på Nevs tekniska där T är ett av flera företag som hyr in sig i labb och nu kör provning på Dongfeng-bilar och motorer. Ronnie Hermansson, ex-Saabare som numer är Nevs chef för Powertrain testing, visar runt. I kända korridorer för T:s Martin Andersson och Stefan Mossberg, som också är "gamla Powertrainare".

ANNONS

– Att det skulle vara några problem med sekretessen finns inte, säger Hermansson.

– Långt bak under GM-tiden jobbade vi under sådana här former, och vi jobbade bland annat tätt med Volvo. Inom fordonsindustrin har man sedan länge lärt sig vikten av samarbete.

ANNONS