Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Björn har dokumenterat Vänersjöfarten

Björn Larsson, Säffle, har kommit ut med sin tredje, och sista bok, i serien om Båtar på Vänern. Ett särskilt kapitel ägnas Silikaverken, norr om Köpmannebro, dit man under 56 års tid bara hade möjlighet att ta sig med båt. – Det finns snart ingen som kan berätta om Vänersjöfarten förr och därför är det viktigt att dokumentera detta, säger den 69-årige författaren.

I den tredje och sista utgåvan finns 472 fartyg presenterade med fakta som byggår, redare, befälhavare och så vidare. Många av båtarna är med på bild. Tidningsartiklar från 1800-talet, anekdoter från livet till sjöss, bilder på besättningsmän och presentationer av gamla sjömän, finns också med.

Flera båtar har kapsejsat på Vänern under det senaste århundradet. Fraktfartyget Ingan gick under med man och allt 1932 och det var bara skepparen Johan Lurén som klarade sig.

Ett eget kapitel tillägnas Silikaverken i Annenäset, norr om Köpmannebro, som producerade eldfast tegel. Björn Larsson berättar att det drogs väg dit först på 1950-talet. Fram tills dess var det bara möjligt att ta sig dit med båt.

– Det var så unikt att jag ville ta med det.

Skeppslistor, riksarkivet och så massor av intervjuer med gamla sjömän, har bildat underlag för boken.

– Snart finns det ingen kvar som kan berätta hur det var förr i tiden, många är både 80 och 90 år. Därför är det viktigt att få deras berättelser nedskrivna, säger Björn Larsson.

Även om han är färdig med sina böcker lär ämnet förfölja honom ett bra tag till.

– Nu får jag brev där folk ber mig att identifiera båtar.