Egle Balsiene som bor i Oskarström är vid sidan av sina studier god man och förvaltare i Halmstads kommun.
Egle Balsiene som bor i Oskarström är vid sidan av sina studier god man och förvaltare i Halmstads kommun.

Blivande juristen Egle hjälper människor ideellt

Egle Balsiene från Oskarström har under drygt tre års tid tagit uppdrag som god man och förvaltare i Halmstads kommun. Nu slår den blivande juristen ett slag för hur lärorikt och glädjefyllt det är att hjälpa andra.
– Det är nyttigt att kliva ut ur den bekväma bubblan man lever i, säger hon.

|

I Halmstad, precis som i de allra flesta kommuner, råder det brist på gode män som kan hjälpa medmänniskor att bevaka sina intressen, sköta sin ekonomi eller helt enkelt få vardagen att fungera. Insatserna beskrivs ofta som livsavgörande och behovet är därför stort. För Egle Balsiene är det tacksamheten och glädjen hon möts av som är hennes bränsle för engagemanget.

– De flesta är väldigt tacksamma och blir glada när jag kommer, de vill umgås. Många är ensamma så den tid man ses är viktig. Sedan finns det de som på grund av sin sjukdom, ålder eller sitt handikapp inte riktigt förstår eller ens känner igen mig mellan gångerna. Men de har likväl sociala behov, säger Egle.

”Spännande och intressant”

Det kan finnas många skäl till varför man behöver hjälp av en god man eller förvaltare. Det kan bero på ålder, minnessvårigheter, handikapp, psykiska störningar eller hälsotillstånd. Elge hade länge tänkt att hon ville ta uppdrag som god man och i samband med att hon 2018 började läsa juridik blev det tid över.

Egle om att vara god man: ”Det är precis så spännande och intressant som jag hade trott”.
Egle om att vara god man: ”Det är precis så spännande och intressant som jag hade trott”.

LÄNK: Läs mer om vad det innebär att bli god man eller förvaltare

– Varje uppdrag är unikt, de kan se väldigt olika ut beroende på huvudmannen och vilka behoven är. Det är precis så spännande och intressant som jag hade trott. Man vet aldrig riktigt vad man kan förvänta sig. Idag har jag flera uppdrag, både som god man och förvaltare, berättar Egle.

Empati och tålamod viktigt

Utmaningarna, glädjen och människorna som uppdraget rymmer har också utvecklat Egle som person.

– Du lär dig enormt mycket om att möta människor med så olika förutsättningar och i olika åldrar med empati och tålamod. Man lär sig se deras behov. De erfarenheterna har jag användning av även i min egen vardag, säger hon och konstaterar:

– Det är nyttigt att kliva ut ur den bekväma bubblan man lever i och se att det finns en annan verklighet med människor som behöver vår hjälp.

”Ger mycket tillbaka”

Enligt överförmyndarkansliet, som bland annat kan stötta gode män och förvaltare med frågor som rör årsredovisningen, minskar intresset för att åta sig ideella uppdrag.

– Jag önskar att kunskapen i samhället hade varit större kring hur viktigt och berikande arbetet är som god man och förvaltare. Det är inte svårt och det ger mycket tillbaka, säger Egle.