Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bonniers på väg in i Åsensbruk

Företaget Bink AB, som ingår i Bonnierkoncernen och där under affärsområdet Bonnier Digital, är på väg att bli en av hyresgästerna i Håfreströms Företagspark AB i Åsensbruk (Håfab). Detta bekräftas av Mats Götlin inom Bonnierkoncernen och av Olof Halbert som är platschef för Håfab:s verksamhet i Åsensbruk.

Bonniers har inte varit verksamt i Dalsland under många år. Tidigare ägde koncernen både Duni och pappersbruket i Billingsfors, och nu är man aktivt på väg in i landskapet igen.

Men Mats Götlin är förtegen om exakt vad det är för verksamhet man planerar i de gamla brukslokalerna i Åsensbruk.

– Jag kan bekräfta att vi har ingått ett hyresavtal. När det gäller den verksamhet vi planerar ber jag att få återkomma om ungefär en månad, säger Götlin.

Du vill inte ange varken blivande verksamhet eller antalet arbetstillfällen?

– Inte i nuläget. Företaget är nystartat sedan i januari och nu ska vi först sätta ner fötterna och besluta oss ­
för vilken verksamhet vi ska bedriva i Åsensbruk. ­Därefter kommer vi med ytterligare information.

– Det som gäller för tillfället är att vi har hittat rätt lokaler med ett lämpligt geografiskt läge, säger Götlin.

För Håfab:s del är hyreskontraktet med Bink AB välkommet.

– Som läget är nu så har vi, inklusive Bink, fem hyresgäster i företagsparken, Det är bland annat Vuxenutbildningen (VVS- och el-utbildningar), Räddningstjänsten och ytterligare några mindre företag, säger Halbert.

Däckåtervinningsföretaget Scandinavian Enviro Systems AB är ytterligare en intressent som är på väg in. Företaget har dock inte fått helt klart med finansieringen.

– Vi hoppas på och räknar med att få dem som kunder, säger Halbert.

– Vi har flera comittments och väntar nu på ett besked från staten som är den sista pusselbiten, säger Scandinavian Enviro System AB:s vd Ola Ekman.

Han beräknar att det ska komma inom ett par månader och därefter tar det ytterligare ett par månader innan det är klart för byggstart, enligt Ekman.

Nya planer

Ragn-Sells, som ni presenterat som er råvaruleverantör har planer på att starta egen lagring av bildäck samt fragmentering och viss återvinning på Häljestorp i Båberg utanför Vänersborg.

Håfab har, för att få ytterligare tryck i marknadsföringen av företagsparken, inlett samarbete med bland andra Melleruds kommun, Mellerudsnavet, Industrinätverket Industriell dynamik och Västra Götalandsregionen.

Är det något som stör era planer?

– Den återvinning vi ska bedriva är (att ta fram ursprungsprodukterna – gas, olja och kol samt skrot – ur däcken och återvinna detta är en helt annorlunda återvinning än den Ragn-Sells planerar, säger Ekman.