Gloria Vanderbilts hem i New York säljs

LYXHUSET: Gloria Vanderbilt tillhörde USA: rikaste familj och var mamma till tv-profilen Anderson Cooper som syns bland annat i tv-kanalen CNN och med egna tv-programmet Anderson Cooper 360. Gloria Vanderbilt dog 2019 och nu är hennes färgstarka hem på Manhattan till salu.

ANNONS

Gloria Vanderbilt tillhörde den framgångsrika och välbärgade familjen Vanderbilt. Cornelius Vanderbilt, som var hennes farfar – var USA:s rikaste person när han dog 1877. Pengarna hade han tjänat genom järnvägs- och sjötransporter.

Familjen var under många år som kungligheter i USA med sina lyxiga bröllop och fester, sitt extravaganta liv och enormt stora och lyxiga hem. Till exempel Cornelius II byggde 1883 det största privata hemmet i New York på den tiden med cirka 154 rum. Det jämnades senare med marken för att ge plats åt lyxbutiken Bergdorf Goodman.

Vanderbilts hade även ett hus i Newport och en herrgård i North Carolina med 250 (!) rum, vilket fortfarande är en av de största bostäderna i landet. Dock satte de inte bara själva sprätt på sina pengar utan skänkte betydande summor till välgörenhet.

ANNONS

För varje generation som föddes minskade familjens förmögenhet ordentligt och ingen i familjen tillhör de rikaste i USA i dag.

Mamma till Anderson Cooper

Gloria Vanderbilt var en framgångsrik konstnär, kläddesigner, entreprenör, modell och skådespelare. Hon låg bland annat bakom Vanderbilt-jeansen, var gift fyra gånger och mamma till amerikanska tv-journalisten Anderson Cooper. Hans karriär har till exempel innefattat kanalerna ABC och CNN och det egna programmet Anderson Cooper 360.

Gloria Vanderbilt´s färgstarka bostad

När hon gick bort 95 år gammal 2019, gick ryktet att hon efterlämnade cirka 1,7 miljarder kronor till sonen Anderson. Men amerikansk media uppger att det ”bara” var 15 miljoner kronor, vilket är mer troligt med tanke på hur lite pengar som finns kvar i släkten.

När Gloria dog bodde hon i en lägenhet på Manhattan i New York sedan 25 år tillbaka. Den färgstarka lägenheten är nu till salu, enligt bland annat sajten TopTenRealEstateDeals.com. Fastigheten på tio våningar byggdes 1931 och har kvar många originaldetaljer. I byggnaden finns ett nytt fitnesscenter och i dörren finns en dörrvakt, dygnet runt.

Hennes bostad innehåller sju stora rum varav tre är sovrum. Där finns även kök, ett bibliotek, en matsal, tre badrum och en öppen spis. Hon ska ha gillat att inreda hem och varit en färgstark person, vilket syns i hennes hem med alla sina färger, mönster och konstföremål.

ANNONS

Lägenheten är avsevärt mindre och billigare än de hem hon själv växte upp i. Ett av dem var ett sjuvåningshus på nästan 2 000 kvadratmeter i det finaste kvarteret på Manhattan. Huset var nyligen till salu för drygt 400 miljoner kronor.

Utgångspriset på Gloria Vandebilt´s bostad är på strax under tio miljoner kronor.

Amerikansk ”kunglighet”

Gloria Vanderbilt var som sagt barnbarn till Cornelius Vanderbilt och kallades ”den stackars lilla rika flickan” när hon var liten då hennes mamma och faster bråkade om hennes arv och vårdnaden efter pappans död när hon var 18 månader. Fastern var den som vann den tvisten.

1988 råkade hon ut för en tragedi när en av hennes fyra söner tog livet av sig genom att hoppa från terrassen på våning 14 i familjens bostad på Manhattan.

Den som köper lägenheten får i alla fall möjligheten att bo färgglatt och gå på samma lyxiga mattor som en amerikansk ”kunglighet”.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS