Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

SALTA DAMER. Västsveriges första saltkammare har öppnat i Trollhättan. Luiza Berg och Bozena Johannesson har rest från Göteborg för att prova. Redan efter fem minuter upplever Luiza att andningen blir bättre. Det vetenskapliga underlaget för saltets hälsofrämjande effekter är dock än så länge magert.

Botar astma med salt

De sägs lindra symptom på både astma och allergi och har länge varit populära i Östeuropa. Nu har Västsveriges första saltrum öppnats – i Trollhättan.

Tak och väggar är klädda i grovt salt, på golvet ligger det i drivor. Inte mindre än tre ton salt finns installerat i rummet. Kroppen känns tung mot stolen. Saltgeneratorn, som pumpar ut fint salt i luften, susar och i bakgrunden hörs avslappnande musik. Vi har blå tossor på fötterna och när vi andas fylls näsorna av saltdoft, blandat med ett svagt spår av målarfärg – lokalen är sprillans ny och invigdes i samband med Fallens dagar.

Vanligt i Estland

Den som varit på spa i Estland har kanske redan testat på en saltbehandling. I Sverige finns bara en handfull rum.

– Vi ligger lite efter i Sverige, säger Sven-Erik Augustsson som tillsammans med sin fru Katrin Löhnus öppnat saltrummet i Trollhättan.

Kathrin jobbade på ett spa i Estland innan hon kom hit för två år sedan och träffade Sven-Erik.

– I Estland är det jättevanligt med saltrum, nästan varje hotell eller spa har ett, berättar hon.

Enligt Katrin och Sven-Erik lindrar saltet symp­ tomen på både astma och allergier.

– När du är täppt i näsan köper du ju nässpray, som är en saltlösning, säger Sven-Erik.

Kokong

Förutom saltrummet har de också Sveriges första saltkokong. Den ser ut som ett solarium modell större.

– Fördelen med den är att den är mer privat, man kan ligga i underkläderna. Saltet hjälper också om man har eksem på kroppen, säger Katrin.

Luiza Berg och Bozena Johannesson har rest från Göteborg för att prova saltkammaren. Luiza, som har problem med astma, läste om behandlingen i en polsk tidning.

Bozena har provat en gång innan, i saltgruvan Wieliczka i Polen.

– Där hade de sängar, säger Bozena.

Placebo

Behandling i saltrum är en alternativ behandlingsmetod. Monica Arvidsson, överläkare på allergimottagningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, säger att hon inte kan rekomendera sina patienter att testa saltbehandling.

– För att vi ska kunna rekomendera något krävs vetenskapligt underlag. Behandlingen är säkert inte skadlig, men frågan är om det inte mest är placeboeffekten som upplevs.

Forskningsprojekt

På Astma- och allergi­förbundet känner man till ganska lite om saltets hälsofrämjande effekter.

– Vi följer det och tycker att det är intressant att se om det har den effekt som de påstår, säger Ingalill Vjöörn, ordförande i förbundet.

Eventuellt är ett forskningsprojekt på gång till hösten.

I saltrummet i Trollhättan sitter Bozena och Luiza och småpratar.

– Har det gått tio minuter nu? Jag andas redan mycket lättare. Det ska visst vara bra för kärlen också, jag får ta med min gubbe hit på fredag, säger Luiza.