Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Brålandagrabben Broberg blir proffs

Just nu studerar Johan Broberg, 19, vid cykelgymnasiet i Skara, men framåt vårkanten blir det till att ändra på visitkortet. Då kan Brålandagrabben skriva dit Cyklist istället. – Det är jättekul att få den här chansen, säger Johan som precis skrivit proffskontrakt med Team Cykelcity.se.

Team Cykelcity.se har etablerat sig som det ledande cykelstallet i Sverige, och det är där som Johan Broberg nu kommer att få chansen att utvecklas ytterligare.

Aike Visbeek, stallets sportdirektör, plockade in Broberg i stallet redan i fjol till ett par lopp i Belgien, då på ett så kallat stagair-kontrakt, och var mycket nöjd med vad han fick se:

Skynda långsamt

– Johan är professionell i hela sitt agerande, och han är en riktigt bra lagcyklist för att vara så ung, säger Aike Visbeek.

Samtidigt kommer man från stallets sida att skynda långsamt med talangen från Brålanda.

– Under nästa år kommer fokus att ligga på att utveckla honom som cyklist, skulle han dessutom göra bra resultat är det bara bonus. Broberg är en investering i framtiden, fortsätter Visbeek.

Tunga träningen lättare

För Johan Broberg, som just nu befinner mitt uppe i uppbyggnadsperioden, kom proffskontraktet mycket lägligt:

– Den tunga träningen går lättare, det är en riktig morot.

Samtidigt är det en anmärkningsvärt snabb comeback efter den våldsamma vurpan i skånska Åstorp under påskhelgen, en krasch som till en början såg ut att spoliera hela hans 2011 men redan på hösten var han tillbaka i sadeln igen.

Eget hus

Nu åker Johan Broberg och resten av teamet till Kanarieöarna i början av nästa år (10 januari), och sedan kommer det att handla mycket om Belgien där Team Cykelcity även har ett eget hus.

– Jag räknar med att tillbringa nästan hela våren där.

Första tävlingen för teamet går den 28 februari, men då räknar inte Aike Visbeek med att Johan Broberg kommer till start.

– Jag skulle tippa att han gör årsdebut i mitten av mars.

Fotnot: Stagair-kontrakt kan närmast översättas med ett provkontrakt.