Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lennart Larsson och Katrin Lorenz driver KL Kaminer & Skorstenar AB i Uddevalla.

Brinner för kaminer: "Att elda sitter i våra gener"

Katrin Lorenz och Lennart Larsson på KL Kaminer & Skorstenar i Uddevalla kan allt om eldstäder och kaminer. Under åren har de tillsammans med sina hantverkare löst uppdrag som många på förhand sett som omöjliga – i alla typer av hem.

Enligt Lennart Larsson ger många upp drömmen om en kamin eller eldstad i sitt hem alldeles för tidigt. Drömmarna finns där, men stegen för att nå dit känns hos många för långa.

– Jag går faktiskt igång på när folk säger att "det går inte". Då blir jag helt besatt av att lösa problemet och hjälpa dem, berättar Lennart ivrigt.

– Att elda sitter i våra gener. Och i dag är en eldstad ingen svart klump i ett hörn, i dag är det en möbel, en interiör som förgyller våra hem, året runt.

Erfaren personal

Både han, Katrin Lorenz och deras fyra anställda har många års erfarenhet av helhetslösningar gällande eldstäder och kaminer. Tillsammans löser de alla typer av murning och renovering, montage av kakelugnar och kaminer samt skorstenar och skorstensreparation.

Scanspis 85 är ritad i ett tidlöst skandinaviskt formspråk. Brännkammaren är formad som en "grotta" så hela elden är synlig. Detta är en stor kamin som även kan värma upp stora rum.
Scanspis 85 är ritad i ett tidlöst skandinaviskt formspråk. Brännkammaren är formad som en "grotta" så hela elden är synlig. Detta är en stor kamin som även kan värma upp stora rum.

– Under åren har vi märkt att folk är mer och mer pålästa. De vet exakt vad de vill ha och har oftast koncentrerat sig på en produkt. Vi är flexibla men samtidigt behöver vi ofta göra korrigeringar. Det är vår skyldighet och uppgift, så att det blir ett resultat som kunden blir nöjd med, säger Katrin Lorenz.

Uddevallaparets dröm blev verklighet

En som trodde sig ha ett omöjligt uppdrag framför sig var Nisse Book, som bor tillsammans med sin hustru i ett äldre hus strax utanför Uddevalla. De hade länge pratat om att skaffa en kamin, men insåg för ett par år sedan att kaminen skulle väga för mycket för husets golv. Paret hade varit tvungna att gjuta en bottenplatta och då blev planerna vilande.

Upptäck utbudet hos KL Kaminer & Skorstenar i Uddevalla här

– Men Lennart hittade en lösning. För ett halvår sedan kontaktade han oss och berättade om en ny, lättare kamin som skulle kunna fungera hos oss. Han hade såklart rätt, säger Nisse Book och skrattar.

"Känns toppen"

Nisse berättar att de varit väldigt nöjda med KL Kaminer under hela processen.

– Vissa säljare kan ringa hela tiden men så var det aldrig med Lennart. De förstod att ett sånt här beslut behöver få ta sin tid och när vi haft frågor har han alltid hittat lösningar.

Hemma hos Nisse Book står numera en kakelugnskamin, monterad av KL Kaminer.
Hemma hos Nisse Book står numera en kakelugnskamin, monterad av KL Kaminer.

I april inleddes arbetet med att riva en gammal järnbalk, mura upp nytt runt skorstenen och få kaminen på plats.

– Montören som kom hit var duktig och noggrann och allt levererades i utlovad tid. Nu njuter jag verkligen av att kunna sitta i fåtöljen och se en bra fotbollsmatch med brasan igång. Och min fru är nog mer nöjd än vad jag är. Det känns toppen, säger Nisse Book.

"Inte många som har den kompetensen"

Det är inte bara privatpersoner som vänder sig till KL Kaminer & Skorstenar. Hit återkommer även flera byggföretag.

– Vi har haft en bra kontakt i många år och anlitar dem framför allt för att mura skorstenar, det är inte många som har den kompetensen i dag. Sedan är de väldigt lösningsorienterade, säger Rasmus Lindahl på Högås Bygg i Uddevalla.

Inte råd med misstag

Enligt Lennart och Katrin är det en tuff bransch de verkar i, där man inte har råd med några misstag. Därför måste allt fungera perfekt, allt ifrån hur man bemöter kunder till monteringen på plats.

– Vi måste vara väldigt noggranna. Det får inte bli några hack i golvet eller kladdiga tapeter. Man är i folks hem och det har vi en enorm respekt för. Sedan måste allt utföras enligt gällande regler, säger Lennart Larsson.

– Även om vi fortfarande kan lösa en kamin till jul så kan vi inte förvänta oss att alla köper här och nu, det kan vara två år fram i tiden. Det är en speciell bransch där man alltid måste göra ett kanonjobb så att både privatpersoner och byggföretag rekommenderar oss, avslutar Katrin Lorenz.