Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Eriksson är Moderat och oppositionsråd i Trollhättan.

Busskort mot segregation

Bussa elever med invandrarbakgrund till skolor med stor andel svenska barn. Och ge nyanlända småbarn förskoleplats så att de snabbt kan lära sig språket. Det är åtgärder som Moderaterna i Trollhättan vill genomföra snarast.

– Trollhättan blir en allt mer segregerad stad. Den trenden vill vi bryta nu. Med okonventionella metoder, säger Peter Eriksson, ledare för Moderaterna.

För några månader sedan stack han ut hakan genom att vilja halvera flyktingmottagandet under 2013. Och i stället kräva att andra kommuner tar emot fler. Den åsikten står både han och partiet lokalt fast vid. Även om kommunstyrelsen sagt ja till ett avtal med länsstyrelsen om mottagande av 50 flyktingar.

Men de flyktingar som kommer hit på egen hand kan inte kommunen råda över, trots att ett avtal med staten måste ingås för att få del av det tvååriga statsbidraget för så kallad anhöriginvandring.

Elva i tvåa

– Hittills i år har 280 personer kommit till Trollhättan. Innan årets slut beräknas ytterligare 100 flyktingar till kommunen. Det är fri flyttning men fler kommuner kan göra sig attraktiva, tycker Moderaterna som anser att kommunförbundet Fyrbodal måste ta ansvar och bidra till att flyktingströmmen fördelas rättvist.

– Det är inte ansvarsfullt att det bor elva personer i en tvåa. Det finns sådana exempel här i stan. Det kan vara okej under en kortare tid för dem som flytt från krig och elände. Men det är inte den bilden vi ska ge av Trollhättan, säger Peter Eriksson.

Efterkälken

Moderaterna anser även att fler elever med invandrarbakgrund ska kunna gå på skolor med stor andel svenska barn. Enligt partiet kan busskort och aktiv vägledning öppna för den möjligheten i Trollhättan. Kostnaden för färdbevisen är en förhållandevis liten peng, poängterar partiledaren.

Detsamma gäller för åtgärden att ge nyanlända barn i förskoleåldern en plats på förskola.

– Då får barnen chans att lära sig svenska språket snabbt och på ett naturligt sätt. Att vissa barn får lära sig svenska först när de börjar skolan är inte hållbart. De hamnar på efterkälken från start, menar Peter Eriksson.

Ministerkoll

En satsning på kvinnor finns också med i partiets lokala åtgärdsprogram för att bryta segregationen. Där framhålls bland annat arbetsintegration och språkfärdighet som viktiga verktyg till självständighet och självförsörjning.

Åtgärdspunkterna ska nu redovisas för både integrationsminister Erik Ullenhag och migrationsminister Tobias Billström. Lokalt kommer kommunstyrelsen att uppvaktas.

– Vi måste våga prata om hur vi ska få en inkluderande stad. Låtsas vi som ingenting får vi problem som ingen tjänar på, säger Peter Eriksson.