Chile vill vinna trots "förbannelsen"

Inget lag som vunnit för-VM har blivit världsmästare i det nästkommande mästerskapet. Ett faktum som Chile inte verkar lägga någon större vikt vid inför Confederations Cup-finalen mot Tyskland.

ANNONS
|

Söndagens final i Confederations Cup, så kallade för-VM, är den tionde i ordningen.

Både Chile och Tyskland är obesegrade i årets turnering inför mötet på Krestovskij stadion i S:t Petersburg. Ingen av nationerna har däremot vunnit turneringen som anordnades första gången 1992.

- Vinner vi så bevisar vi att vi är världens bästa lag. Vi har tagit oss till finalen tack vare vår vilja och attityd, en seger i morgon (söndag) bevisar hur väl vi står oss inför VM, säger Chiles och Bayern Münchens mittfältsstjärna Arturo Vidal.

ANNONS

- Vi måste fortfarande kvalificera oss till VM, men vi har mycket energi och vill bevisa något för oss själva.

Hungrigt Tyskland

Chile och Tyskland spelade i samma grupp under inledningen av turneringen. Mötet i Kazan för drygt en vecka sedan slutade 1–1 efter att Alexis Sanchez gett Chile ledningen tidigt, och Tysklands Lars Stindl kvitterat strax före halvtid.

I semifinalen besegrade Chile Portugal efter en mållös match som avgjordes på straffar. Chiles målvakt Claudio Bravo räddade tre portugisiska straffar.

Ett Tyskland utan större stjärnor var överlägset i sin semi mot Mexiko och vann med 4–1, Schalke-anfallaren Leon Goretzka avgjorde med två mål och leder turneringens skytteliga på tre fullträffar, tillsammans med landsmannen Timo Werner, Leipzig.

- Killarna har roligt, de är hungriga på framgång, säger regerande världsmästaren Tysklands förbundskapten Joachim Löw och fortsätter:

- Chile är den svåraste motståndaren i den här turneringen, vi känner till dem ganska så väl och förväntar oss att de verkligen kommer gå för det i finalen.

ANNONS

"Väldigt olika turneringar"

Oavsett vilket lag som vinner står det klart att det blir ett nytt mästarlag i för-VM. Brasilien är fyrfaldig mästare och Frankrike har vunnit turneringen två gånger. Övriga segrare är Mexiko, Danmark och Argentina.

Ingen av de tidigare mästarlagen har lyckats vinna den följande VM-turneringen.

- Confederations Cup och VM är två väldigt olika turneringar, säger den tidigare brasilianske landslagsstjärnan Fred.

Anfallaren var själv med och vann för-VM 2013 och gjorde två mål i finalen mot Spanien (3–0). Han fanns också på planen när hemmanationen förlorade med förkrossande 1–7 mot blivande mästaren Tyskland i VM-semifinalen 2014.

- Jag kan inte berätta för er vad vi skulle ha gjort annorlunda.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Mästarlagen i för-VM

2013: Brasilien (3–0 i finalen mot Spanien)

2009: Brasilien (3–2 mot USA)

2005: Brasilien (4–1 mot Argentina)

2003: Frankrike (1–0 efter "golden goal" mot Kamerun)

2001: Frankrike (1–0 mot Japan)

1999: Mexiko (4–3 mot Brasilien)

1997: Brasilien (6–0 mot Australien)

1995: Danmark (2–0 mot Argentina)

1992: Argentina (3–1 mot Saudiarabien)

ANNONS