Fria arbetskläder till förskolepersonal

Personalen inom förskolan i Vänersborg ska få fria arbetskläder. Det beslöt barn- och ungdomsnämnden vid senaste mötet. - Kläder som vi använder på jobbet är en stor kostnad så det är en väldigt glad nyhet, säger förskollärare Susanne Broberg på Frändefors förskola.
Beslutet om fria arbetskläder gäller dagbarnvårdare, barnskötare och förskollärare inom förskolan. Det rör sig om ungefär 400 anställda som nu slipper att slita på sina egna kläder i ur och skur.
Arbetsgivaren ställer krav på att personalen inom förskolan ska vara ute i alla väder vilket sliter hårt på kläderna. Eftersom andra personalgrupper inom kommunen (vårdpersonal och gatuarbetare) använder arbetskläder har förskolepersonalen också tryckt på i denna fråga.

- Det känns väldigt bra att de äntligen också får skyddskläder, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande S Anders Larsson (s).
Lärarförbundets Else-Britt Myrén och kommunals Anne-Sofie Dolk har varit med och förhandlat för sina medlemmars vägnar.
- De har tyckt att vi ska driva den här frågan och nu känns det jättepositivt, säger Anne-Sofie Dolk.

Förskolläraren Susanne Broberg jobbar på Frändefors förskola, avdelning G-klaven. Hon kände inte till beslutet när tidningen ringer men berättar att frågan ofta har diskuterats bland personalen.
- Detta är ett efterlängtat beslut eftersom vi måste ha en uppsättning regnkläder och ytterkläder hemma och en på jobbet. Det blir en stor kostnad med tanke på att kläderna slits mycket, inte minst när vi leker med barnen i sanden.

Arbetskläderna består av en jacka och överdragsbyxor som är vattentäta men har material som andas. Kommunens logotype ska finnas på både jacka och byxa. Kläderna tillhör arbetsgivaren men var och en som kvitterar ut dem ansvarar för märkning och tvätt. All tillsvidareanställd personal ska få tillgång till arbetskläderna vilket innebär en kostnad på omkring 400 000 kronor.

På sikt är det även tänkt att praktikanter, visstidsanställda och anställda med arbetsmarknadsstöd kan låna begagnade kläder i mån av tillgång.