Consat NxT hjälper kunden igång med IoT – på 6-8 veckor

Under våren lanserar marknadsledande ingenjörsbolaget Consat en ny IoT-plattform – Consat NxT. Syftet är att kunden på ett enkelt sätt ska kliva över tröskeln och komma i gång med sin digitala resa. Plattformen erbjuder skräddarsydda lösningar för att samla in och skapa möjligheter med kundens egna data.

|

Consat har i över 35 år hjälpt kunder över hela världen med inbäddad programvara, domän, IT, moln och IoT. På den nya plattformen Consat NxT kan kunderna ansluta sina enheter och se realtidsdata. Med en etablerad plattform som utgångspunkt kan man sedan skala upp antalet uppkopplade enheter, addera funktionalitet och tillämpa AI-verktyg.

– Det är enkelt för kunden att hoppa på och det går snabbt, på 6-8 veckor har vi resultat. Sedan kan kunden välja att fortsätta den digitala resan i sin egen takt. Vi vill hela tiden ha ett tätt samarbete med kunderna och stötta dem längs vägen, säger Pär Forsberg, ansvarig för IoT och elektrifiering på Consat.

Bättre med hjälp av data

Inom service-sidan finns efterfrågan att kunna se det faktiska användandet i realtid, via olika parametrar. Med hjälp av Consat NxT är det möjligt att koppla upp enheter, skapa en robust datainsamling och göra olika analyser. Allt genom en snabb, interaktiv process för att ta fram en prototyp.

– Många kunder frågar sig: Vilken data behöver vi för att bli bättre? Och hur kommer vi åt data? Utmaningen finns ofta i gapet mellan teknik, verksamhet och change management. Det är här vi på Consat kan hjälpa till, vi har alla olika kompetenser som behövs för att överbrygga gapet.

Det går att hålla kostnaden nere genom att samla data och sköta uppdateringar på distans. Consat har bland annat kopplat upp klimatanläggningar i bussar på andra sidan jorden.

– Det går att lära sig massor av en produkt och hur den används genom att samla in data. Sensorer har blivit bättre och billigare, det ger helt nya möjligheter att produktutveckla och konkurrera med nya typer av tjänster.

Nytta inom läkemedel

Även inom Life science kan den nya IoT-plattformen göra stor nytta.

– Inom medicin är spårbarhet viktigt. Till exempel där det är krav på transporterna för att garantera patientsäkerheten. Ett sätt är att använda sensorer i hela kedjan, för att se till att alla kraven uppfylls. Här kan Consat NxT hjälpa till, säger Ulrika Lin som är Business Developer för teknikområdet Life Science på Consat.

Det går även att se status på medicintekniska produkter för underhåll samt undvika felanvändning. Med hjälp av realtidsdata kan även utvecklingstiden reduceras av både läkemedel och produkter.

– Om det händer något med en produkt inom läkemedel är det viktigt att spåra tillbaka till produktionen. Här är det en fördel att Consat har stor erfarenhet inom tillverkning och produktion, vi har gjort många maskiner genom åren och har bra koll inom olika områden, även på fabriksgolvet.