Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dags för bokslut för sms-lån

"Lättförtjänta" pengar som unga använder till att "bli kung i baren" för en dag. Allt fler unga hamnar i skuldfällan via sms-lån, en fälla som snabbt slår igen. Och utanför väntar fogden.

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Antalet obetalda sms-lån som går vidare till Kronofogden har ökat med 70 procent det första kvartalet i år. Många av de skuldsatta låntagarna är unga människor som vill ha snabba cash till exempelvis shopping, till pokerspel eller att bjuda laget runt på krogen. Men det kommer surt efter, ett lån på några tusenlappar förvandlas snabbt till det dubbla genom närmast ockerräntor och påminnelseavgifter av diverse slag. Så småningom hamnar den obetalda och accelererade skulden hos Kronofogden. Det i sin tur, bäddar för svårigheter att få andra, mer viktigare lån, till exempel bolån.

För cirka ett år sedan genomfördes en lagskärpning för att komma åt de värsta avarterna av sms-lån. Den innebär dels att företagen tvingas göra en kreditprövning, dels att ange den effektiva räntan i sina annonser. Den tycks inte ha fått avsedd effekt. Företagen fortsätter oförtrutet sin vilseledande information och lovar lån till dem med betalningsanmärkningar, fortsätter oförtrutet sin aggressiva marknadsföring - som om ingenting har hänt. Det har det nu heller inte gjort. Snabblånen är en guldgruva för kreditbolagen, de tjänar stora pengar på att placera folk i skuldfällan, ju fler desto bättre. Företagen har inget att förlora, de som nappat på de här "generösa" erbjudandena kan, i värsta fall, förlora sin frihet, sin bostad, sin tidigare skapliga privatekonomi och goda sömn.

Det är hög tid att göra bokslut för sms-lånen. Avskaffa dessa förödande lån som bara gör de rika ännu rikare och de fattiga ännu fattigare.