Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dalslands sjukhus föreslås bli ett nivå 2-sjukhus.

Dalslands sjukhus behåller sin status

Dalslands sjukhus ska 
i framtiden ha i stort sett den verksamhet som finns där i dag. Det innebär bland annat jourcentral, specialistläkarmottagningar och röntgen. Det kommer hälso- och sjukvårdsutskottet i regionen att slå fast om knappt två veckor.

Den utredning som tidigare kallades för lokalsjukhusutredningen är nu klar.

– Förslaget ser bra ut, säger utskottets ordförande Helén Eliasson (S). Nu kan vi sätta ner foten och markera att vi har behov av de här tio lokalsjukhusen. Vi har tidigare inte tydligt nog angett vad vi vill ha på de små sjukhusen och de har ofta blivit dragspel åt de stora sjukhusen.

Med det menar hon att när pengarna tryter i en sjukhusgrupp så har besparingarna många gånger drabbat de små sjukhusen.

Klassas efter nivå

Det har tidigare varit känt att utredningen tänkt nivåklassa lokalsjukhusen. Nivå 1 innebär den lägsta servicenivån, nivå 4 den högsta.

Nu föreslås att Dalslands sjukhus blir ett nivå 2-sjukhus. Det innebär att det ska finnas vårdcentral, jourcentral, annan primärvård, samverkan med kommunal verksamhet, anpassad laboratorie- och radiologisk verksamhet (röntgen) och specialistmottagningar på sjukhuset i Bäckefors.

– Vi slår egentligen fast att den verksamhet som finns på Dalslands sjukhus i dag ska vara kvar, säger Carina Åström (S), ord­förande i NU-styrelsen och politisk sekreterare i (S) för sjukvårdsfrågor.

Provtagning

Hon tycker det är lite svårt att tolka uttrycket ”anpassad radiologisk verksamhet”.

– Men vår tolkning från NU-sjukvårdens sida är vi ska ha kvar skelett- och lungröntgen, precis det är i dag.

Det talas också om ”anpassad” laboratorieverksamhet.

– Det väsentliga är att patienterna får sina prover tagna på plats.

Dalslands sjukhus har i dag många olika specialistmottagningar. Vilka specialiteter som ska finnas och hur mycket många dagar de ska ha öppet i framtiden är inte hugget i sten.

– Vi kanske har behov av nya specialiteter, medan andra tas bort. Det beror bland annat på efterfrågan.

Större lokalsjukhus

Till de tio lokalsjukhusen räknas även såpass stora sjukhus som de i Lidköping och Alingsås . I nivå 3 ingår även dagkirurgi och slutenvård, i nivå 4 dessutom region­gemensamma uppdrag inom planerad vård.