Danske Bank i nya blåsväder. Arkivbild.
Danske Bank i nya blåsväder. Arkivbild.

Danske Bank anklagas för att ha ljugit

ANNONS
|

Danske Bank har ljugit för franska myndigheter om sin roll i den stora penningtvättshärvan. Det berättade finansmannen Bill Browder på en pressträff i det danska folketinget på torsdagen.

Banken ska vid fyra tillfällen ha ljugit för en fransk undersökningsdomare under utredningen av misstänkt penningtvätt. Bill Browder, som tidigare polisanmält Danske Bank i både Danmark och Estland, tror att Frankrike inom kort kommer att agera med anledning av hans nya uppgifter.

En amerikansk pensionsfond har nu även lämnat in en gruppstämning mot Danske Bank och fyra av dess toppchefer för att ha underlåtit att ha informerat om penningtvättskandalen.

Bakgrunden är att fonden anser att cheferna har lurat investerare och blåst upp aktiekursen genom att inte informera. Stämningsansökan lämnades in till US District Court på Manhattan, skriver Di som refererar till nyhetsbyråerna Direkt och Bloombergs.

ANNONS

Danske Bank hade på onsdagskvällen ingen kommentar eftersom de inte hade tagit emot någon stämningsansökan ännu, enligt Ritzau.

TT-Reuters
ANNONS