Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

David Urwitz femte fullängdsalbum släpps i mars, och i dag får hans fans det andra smakprovet på det som komma ska i form av singeln ”Fråga nån som vet”.

David Urwitz släpper ny singel

Releasen av David Urwitz femte full­längdare närmar sig. Men först en liten aptitretare: I dag släpps den andra singeln, ”Fråga nån som vet”. – En låt som känns på riktigt, säger Trollhättesonen, som åkte till Nya Zeeland i går för att spela in dokumentärfilm.

”Ta mig nånstans där ­
solen skiner” når offentligheten den 14 mars, och det är inte svårt att hitta linjen mellan den rykande färska singeln och ”Kasta sten”, som kom i oktober.

– Jag brukar ha folk som hjälper mig att plocka ut låtarna, men den här har jag valt helt själv. Det är en låt jag verkligen gillar, säger David, som även i dessa dagar tycker om företeelsen att släppa fysiska singlar.

– Så länge det funkar tycker jag att det är kul, men jag förstår andra som inte gör sådant längre.

Annorlunda sound

”Ta mig nånstans där solen skiner” är inspelad och mixad i Svenska Grammofonstudion av Hans Olsson Brookes, som också producerat skivan tillsammans med Daniel Claesson. David är mycket tillfreds med resultatet:

– Det känns riktigt bra, och skivan har ett lite annorlunda producerat sound jämfört med de tidigare.

Låt blir film

I övrigt har David precis gett sig i kast med ett annorlunda projekt tillsammans med dokumentärfilmaren Håkan Norberg. I går åkte duon till Nya Zeeland för att göra en film med utgångspunkt i Davids låt ”En eftermiddag”.

Den är baserad på verkliga händelser, som utspelade sig under tiden han var utbytesstudent i landet i början av 1990-talet. David lärde då känna en familj där en av sönerna tog livet av sig.

– Det var en fruktansvärt tragisk händelse. Jag skrev en låt om det redan då, men den blev liggande eftersom den kändes alldeles för personlig. Men sedan spelade jag in den för ”Undrar om det syns” 2007, och folk har gärna velat prata om den låten, den har känts angelägen. I somras frågade Håkan om han kunde få göra en dokumentär om det hela, och nu blir det av.