Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nordfeldts konditori i Vänersborg vann tårttävlingen som Saab Automobile arrangerade i samband med festen som äger rum i dag. Leif Johansson, Olivia Johannson, som arbetar extra på skollovet, och Bosse Johansson har haft fullt upp med att baka 372 tårtor de senaste dagarna.

De bakar 372 tårtor till Saabfesten

372 stycken specialutvecklade jubileumstårtor har Nordfeldts konditori i Vänersborg bakat till dagens stora kalas på Saab. Men inte förrän klockan elva i dag, när tårtorna levereras, avslöjas ”tårtdesignen”.

Ett kalas utan tårta är inget kalas. Så i dag när Saab Automobile firar sin självstädighetsdag bjuds det såklart på specialutvecklade jubileumstårtor.

Men hur tårtan ser ut vill ingen av de inblandade avslöja i förväg.

Att det är Nordfeldts konditori som fick äran att baka alla tårtorna beror helt enkelt på att de vann en tävling som Saab Automobile arrangerade i samband med firandet i dag.

– I december skickade vi ut en förfrågan till konditorier och restauranger i närområdet om de ville vara med i tårttävlingen. I januari utsågs vinnaren som blev Nordfeldts konditori i Vänersborg och vi vill inte att de visar hur tårtan ser ut innan, säger eventansvarig Jessica Edlund.

På Nordfeldts konditori är man av naturliga skäl väldigt glada – och hemlighetsfulla.

– Uppdraget var att tårtan skulle passa bra för den här dagen, mer kan jag inte säga, säger Bosse Johansson.

Men trots det stora hemligmakeriet kring tårtorna avslöjar han och Leif Johansson att från början hade tårtan en mer exotisk smak.

– Lite har vi ändrat på eftersom Saab ville ha mer svenska smaker, men grunden är den samma, säger Leif Johansson.

Förra veckan bakades de första bottnarna och sedan har det varit full fart i stort sett dygnet runt i bageriet. Och i natt klockan tolv drog arbetet för sex – sju personer i gång då de sista tårtorna skulle garneras.

För att förstå hur mycket tårtor som har bakats berättar Bosse och Leif att det bland annat har gått åt 400 liter grädde, 75 kilo mandelmassa och 1 400 ägg.

– Och hundra kilo marsipan till garneringen, det är en del. Men det har varit väldigt roligt att ha fått det här uppdraget, säger Bosse.