Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

De bytte villa mot bigård

Dessa högsommardagar är det hektiskt med honung som ska slungas, hönor som ska utfodras och en och annan kronärtskocka som ska plockas. Med en dröm om gårdsbutik och längtan efter enskildhet flyttade Pernilla Andersson och Per-Åke Larssen ut på landet i Lindveden.

För tre år sedan var det Pernillas dröm om gårdsbutik som gjorde att hon och hennes sambo Per-Åke flyttade ifrån villaområdet och köpte en gård. Per-Åke är intresserad av jakt och fick närhet jaktmarken men båda tycker att det är skönt med friheten och att ha grannarna lite på avstånd. Ändå händer det att både grannar och okända kommer och knackar på dörren. Det är Pernillas och Per-Åkes honung dem vill åt...

Bakom det röda sekelskifteshuset står sex bisamhällen med invånare som surrar högt och lågt.

– Jag har länge köpt mycket honung och Per-Åke har ofta skojat med mig och sagt att "kanske vi ska bli biodlare?", säger Pernilla.

Precis när paret, med sina två barn, hittat gården dök det upp en annons i tidningen om en kurs i biodling.

Nu flödar honungen hos familjen som knappt hinner med att ta hand om den gula skogshonungen.

– I år blir det nog 300 kilo, säger Per-Åke.

Både han och Pernilla började på allvar förstå vikten av bins insats.

– En som odlar kan öka sin skörd med 20-25 procent och frukter och bär blir finare och större, säger Per-Åke.

I bakgrunden gal tupparna in emellan och hönorna sprätter runt i sanden i sin inhägnad, 40 stycken försöker att hålla sams där inne.

– Frans Ferdinand är den första tuppen vi fick. Han är allt bra kaxig, säger Pernilla.

Äggen går också åt och ibland får Pernilla be vänner och bekanta vänta så att hönorna hinner ikapp efterfrågan.

Pernilla och Per-Åke visar runt i sitt trädgårdsland. Där nere skiftar jordgubbarna från grönt till rött och sockerärtorna vilar stilla i sitt skal och över allt höjer sig en kronärtskocka.

– De andra har inte tagit sig lika bra, säger Pernilla, som planerar att odla fler till nästa år.

Bredvid prunkar ringblomman starkt orange. Stjälkens blommor brukar Pernilla knipsa av och lägga i olivolja för att sedan göra hudkräm.

– Jag ville själv ha mer naturliga krämer så jag letade recept på nätet och nu tillverkar jag min egen. Jag har även stått och sålt på marknader, säger Pernilla.

Kanske bli det något att sälja i den framtida butiken men något annat står först på parets prioriteringslista.

– Ett honungshanteringsrum! Just nu står vi i köket och slungar honung och att laga mat och göra honung samtidigt är ingen bra kombination. Honungen kan ta smak, säger Per-Åke.

På gården står ett litet uthus som Pernilla och Per-Åke planerar att bygga om.

Men allt har sin tid.