Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

REKORDLÅNGT MÖTE. Det blev en mycket lång debatt i fullmäktige innan man gick till beslut. Som väntat fick inte barn- och ungdomsnämnden ansvarsfrihet.

De fick ingen ansvarsfrihet

Barn- och ungdomsnämnden (Bun) fick sin dom i går kväll. Efter en maratondebatt beslutade kommunfullmäktige …i Vänersborg att inte ge någon ledamot ansvarsfrihet när det gäller bygget av Arena Vänersborg.

Fullmäktige drog alla som suttit i nämnden under 2009 över en kam vilket innebär att de 13 ledamöter och 13 ersättare som fram tills nu suttit i Bun inte beviljades ansvarsfrihet.

Bland dem finns ordföranden Marie Dahlin (S), 1:e vice ordförande Andreas Vänerlöv (KD) och 2.e vice ordförande Marianne Karlsson (C).

Också fyra personer som slutat i nämnden berörs av beslutet, bland dem förre ordföranden S Anders Larsson.
Fullmäktige beslutade alltså enligt revisorernas förslag.

Före beslutet uttryckte Stefan Kärvling (V), som har varit ledamot i Bun, från talarstolen att det är märkligt att alla riskerar att inte få ansvarsfrihet, även de som varit emot det nämnden beslutat.

– I Vänersborg hjälper det inte att rösta nej, vi röstade ju nej. Det hjälper inte och det är ju absurt. Ansvaret ligger hos presidiet i Bun.

I ett yrkande skrev Vänsterpartiet också att de ville att förre ordföranden S Anders Larsson, Andreas Vänerlöv (KD) och Marianne Karlsson (C) inte skulle få ansvarsfrihet. Man ville också att Stefan Kärvling, Monika Bredberg (MP), Eva Lindgren (V) och Göran Larsson (MP) skulle får ansvarsfrihet.

S Anders Larsson fick tid …i talarstolen och sa att det egentligen inte finns tillräckligt mycket underlag för fullmäktige att ta ett beslut och att revisorsrapporten gav fler frågor än svar.

– Det finns en annan sida av detta mynt. Lever man i en rättsstat bör man plocka fram alla fakta.

S Anders Larsson hävdar bland annat att det inte är klart vem som är ansvarig för de ändrings- och tilläggsarbeten som han menar utgör en stor del av fördyringen.