Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Missnöjda. Från vänster: Rolf Jansson, Missionskyrkan i Vänersborg, Anders Wiklund, Ingen människa är illegal, Susanne Thörnqvist, ordförande Rädda Barnen i Vänersborg, Johan Jordeskog, pastor i Salemkyrkan i Vargön, Marianne Barrljung och Bengt Almqvist från Röda korset Vänersborgskretsen.

De ryter till mot ny flyktinglag

Den hårt kritiserade lagändringen– som innebär tillfälliga uppehållstillstånd och försvårad anhöriginvandring – kan snart bli verklighet. Det har fått många människorätts­organisationer i Vänersborg att rasa. – Sverige har alltid varit ­humant och ställt upp, men nu skäms man, säger Anders Wiklund från Ingen människa är illegal, IMÄI.

Bort med permanenta uppehållstillstånd och in med tillfälliga. Och försvåra möjligheterna till anhöriginvandring. Det röstar riksdagen om i morgon. Syftet med lagändringen är att anpassa de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå.

– Det finns inget förslag som kommer att drabba så många människor med ett klubbslag. Man tar bort den enda lagliga rätten att ta sig till hit, säger Anders Wiklund.

IMÄI, Röda Korset Vänersborgskretsen, Missionskyrkan i Vänersborg, Svenska Kyrkan i Västra Tunhem, Salemkyrkan i Vargön och Rädda Barnen i Vänersborg vill nå fram till politikerna för att få dem att rösta nej till förslaget.

– Vi kan inte sitta still och vara tysta. Vi måste tala om det, säger Marianne Barrljung, Röda Korset Vänersborg.

I dag är permanenta uppehållstillstånd huvudregel för asylsökande som beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Den nya lagen skulle istället innebära att permanenta tillstånd som regel bara ges till kvotflyktingar – som endast utgör några procent av det svenska mottagandet. Lagändringen innebär även att möjligheten till anhöriginvandring begränsas kraftigt.

Flera myndigheter har kritiserat lagförslaget. Migrationsdomstolen i Göteborg ifrågasätter om det är helt förenligt med Europadomstolen och FN:s barnkonvention. Och Migrationsverket anser att lagändringen framstår som oproportionerlig.

– Det har aldrig tidigare hänt att ett förslag som Migrationsdomstolen och Migrationsverket är kritiska mot ändå drivs igenom. Det är väldigt märkligt, säger Anders Wiklund.

Alla tror de att det kommer att påverka integrationen negativt. De tror att många asylsökande skulle tappa motivationen.

– Varför ska de lära sig svenska om de ändå inte får stanna? säger Johan Jordeskog, pastor i Salemkyrkan i Vargön.

De framhåller att flyktingarna är viktiga för Sverige.

– Vi behöver dem. De funkar som ett kugghjul i maskineriet, säger Rolf Jansson, Missionskyrkan i Vänersborg.

Men har vi råd att ta emot alla som vill komma hit då?

– Ja. Men visst kan det vara råddigt och svårt, och vi kommer att behöva anpassa oss. Men det kommer att kosta samhället mer om de som får avslag skulle gömma sig. Det skulle bli dyrt om de inte fick jobb och tvingas stjäla, säger Johan Jordeskog.

Än har de inte gett upp hoppet.

– Vi hoppas att det kommer att ändras i elfte timmen. Vi lämnar inte hoppet, säger Marianne Barrljung.