Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/5

Demokratisk utställning drog storpublik

Rekordet var nära. Men när årets upplaga av Öppen salong på Konsthallen till slut summerades stannade antalet inlämnade verk på 238 stycken – en tangering av premiäråret 1999.

Att det finns många konstnärer i Trollhättan med omnejd vet vi sen tidigare års Öppna salonger. Och även årets relationstema lyckades locka verk som med råge fyllde upp både väggar och golv i Konsthallen.

Under söndagen avslutades utställningen som har fyllts på kontinuerligt under den senaste månaden med det sedvanliga "finissaget". Både konstnärer och besökare var på plats under denna sista dag.

Från den förstnämnda kategorin kom Kaisa Gryding som deltog med en obetitlad tavla föreställande ett ansikte. Men vem det egentligen liknar fanns det många åsikter om – och inte ens konstnären själv vet säkert.

– Jag målade ur huvudet, men många tycker att det påminner om andra människor. Min farmor tycker att det liknar en författare till exempel, säger hon.

Till vardags går hon bildgymnasiet och målar varje dag, både i skolan och hemma. Att delta på Öppen salong är ett roligt och bra steg på vägen mot hennes stora mål.

– Det är inte bara för etablerade konstnärer utan bra även för människor som mig som vill bli konstnärer, säger hon.

Verksamhetsansvarige Peter Hagsér var även han nöjd med årets upplaga.

– Öppen salong är en av de bästa pedagogiska utställningarna som finns för att få igång ett samtal om konst. Vad kan vara konst? Vad gillar jag? Vad gillar jag inte? Och varför?, säger han och fortsätter:

– Sen finns det en demokrati i deltagandet. Det blir lätt floskler när man ska prata i de termerna, men här får verkligen alla vara med.

Pia Ahlberg är en av de många besökarna som letade sig till årets salong. Hennes stora mål med den här sista dagen är att se mamma Agneta Olsson verk "Var är ståndaren". Efter lite letande hittar hon den också.

– Där är hennes, visst är hon duktig? Det är kul att se. Och hon har sålt den också den rackaren, säger hon när hon noterar det lilla röda klistermärket på ramen.

– Hon började måla som en galning när hon gick i pension. Och jag tycker att hon är ganska duktig. Tidigare såg vi mest telefonklotter, men nu använder hon akvareller och mycket färger.

Överlag tycker hon att det är kul att se resultatet av vad många kreativa människor kan göra och alla de olika tekniker som de har använt sig utav.

– Själv får jag inte bilden härifrån och ut i handen, säger hon och pekar mot huvudet.

Hon tror att Öppen salong kan erbjuda en bra ingång till konstens värld för många som inte brukar besöka gallerier.

– Har man tagit sig hit en gång tror jag att man fortsätter komma.