MUGGEN. Konstnären Lars Olsson håller upp en av många souvenirmuggar som ingår i installationen.
MUGGEN. Konstnären Lars Olsson håller upp en av många souvenirmuggar som ingår i installationen.

Deras minnen är ett konstprojekt

Lars Olssons pågående konstprojekt i Trollhättan och Vänersborg – Byg(g) den vid älven – samlar minnen om människors relation till älven och bygden. Minnena hamnar i en installation, som utgörs av en souvenirbutik.

ANNONS
|

Konstprojektet involverar både boende och besökare och deras minnen kopplade till älven och kraften.

Just den här onsdagsförmiddagen är Strömslundsskolans årskurs tre på besök i konsthallen. Och de är i allra högsta grad medverkande i projektet.

Vid ett tidigare tillfälle har de efter en träff med konstnären Lars Olsson lämnat in sina minnen om hembygden i form av fotografier och teckningar – nu har de hamnat på olika slags souvenirer.

– Jag fotograferar eller scannar av minnet som hamnar på en mugg, tallrik, kylskåpsmagnet, vykort eller dylikt. De hamnar här i souvenirbutiken – och det är det som är själva installationen, säger Lars Olsson.

ANNONS

I "butiken" går det alltså inte att köpa något. Hyllor och väggar kommer att fyllas på under hela tiden som projektet pågår fram till slutdatumet 24 maj. Den 15 maj kan vem som helst ta med sig ett minne till konsthallen och träffa Lars Olsson.

– Hembygd, vad är det? Det ska bli spännande att se vad till exempel elever från Tärnanskolan i Vänersborg, där många kommer från andra länder, lämnar in för minnen. Det kan skilja sig mycket, säger Lars Olsson.

Liva Felle och Hugo Henriksson från Strömslundsskolans 3B hittar snart sina bidrag.

– Titta, kylskåpsmagneter!

Sebastian Waerns och Lovisa Hedbergs minnen hamnade på varsin tallrik.

– Mitt minne var en bild från Kraftprovet, berättar Lovisa Hedberg.

– Mitt var från första dagen i förskolan, säger Sebastian Waern.

Ytterligare ett inslag för skolbarnen den här dagen är att lyssna till berättelser från tiden då företaget Nohab höll till i lokalerna. Ett viktigt inslag i projektet är att föra ihop äldre och yngre – och detta är ett sådant tillfälle.

– Vi läser om hembygden just nu, så det passar bra, säger läraren Annika Stenman.

Stig Svantesson, gammal Nohab-arbetare, berättar om tidsandan när industrierna dominerade arbetsmarknaden i Trollhättan.

– Alla som gick ur skolan fick jobb här eller på någon annan industri i området. Mig passade det bäst att jobba just här för det var närmast hem, säger han.

ANNONS

Bilderna från industrierna och berättelserna om hur man fick guldklocka eller guldmedalj fängslade barnen:

– Det var kul och spännande att höra om hur det var här förr. Bilderna var svartvita, men det såg ändå grått och smutsigt ut, säger Lovisa och Sebastian.

Konsthallens chef Peter Hagser:

– Det är ovanligt att en konstnär kommer till oss med ett projekt. Det är ett pedagogiskt projekt om igenkänning och kollektiva minnen ... och mycket intressant.

Projektet genomförs i Trollhättan och Vänersborg under våren 2014. Människors minnen kopplade till bygden vid älven samlas in och blir till souvenirer vilka i sin tur placeras i en installation föreställande en souvenirbutik. Finansieras av bland annat Fyrbodals kommunalförbund, Trollhättans Stad, Vänersborgs kommun och Västra Götalandsregionen.

Projektledare är Lars Olsson, utbildad vid Valand och Kungliga Konsthögskolan. Han tilldelades 2012 Marie Nissers stipendium (Vattenfalls Kulturarvskommitté) för att arbeta med konstprojekt rörande energisektorn.

ANNONS