Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det är dags nu S Anders

I går meddelade delar av barn- och ungdomsnämnden att de avgår på grund av arenan. När är det dags för upphovsmannen him self, S Anders Larsson, att ta sitt fulla ansvar och lämna sin post? Det är dags nu ...

Det här är en text från TTELA Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Arena Vänersborg är S Anders Larssons eget verk, det är hans privata projekt från början till slut. Politikerkollegorna har mest fungerat som statister som i princip sagt både ja och amen till allt vad projektgeneralen Larsson valde att säga. Någon enstaka ledamot, vänsterpartisten Stefan Kärvling, nöjde sig dock inte med att nicka jakande utan gjorde precis vad de övriga ledamöterna också borde ha gjort; att på egen hand ta reda på fakta.

Larsson valde, mer eller mindre medvetet, att inte berätta om kostnadsökningarna, valde att hålla tyst om att han redan på ett tidigt stadium fick klart för sig att en arena av detta format inte skulle kunna byggas för de snäva ekonomiska ramar han hade satt upp. Peab hade lämnat en offert och själv kunde han bara sneglat lite österut, till Lidköping, för att få ett facit.

Larsson låg också bakom beslutet att barn och ungdomsnämnden skulle bli ansvarig för det största byggprojektet i Vänersborgs historia. Samhällsbyggnadsnämnden,som han tidigare suttit i, blev sidsteppad för att Larsson skulle kunna föra befälet på arenaskutan.

S Anders Larsson var således både ordförande i barn- och ungdomsnämnden, politisk projektledare i projektstyrelsen och synnerligen insatt i byggprocessen men har fortfarande ingen aning om hur det kunde gå så snett.

Vem ska då kunna veta det?

S Anders Larsson har under många år varit Vänersborgs tyngste socialdemokratiske politiker. Det är han inte längre, i dag är han kommunens näringslivschef, ett jobb han fick utan att tjänsten annonserades ut, utan konkurrens från andra, säkert mer lämpade och kompetenta personer.

Vem, med ”alla besticken i lådan” kan ha förtroende för en näringslivschef som är huvudansvarig för ett projekt som hela Sverige skrattar och ruskar på huvudet åt?

S Larsson har inte bara kört kommunens ekonomi i botten, han har också kört förtroendet för sin egen person i den absoluta dyn. Arenan är inte den enda skandal eller obegripliga affär han medverkat till under åren. Med på den resan finns också det parti, han företräder, Socialdemokraterna, vars vanliga medlemmar och sympatisörer självklart får klä skott för Larssons tillkortakommanden.

Många slås nog av det faktum att S Anders Larsson hela tiden går fri, men ”står till förfogande” om någon undrar över sakernas tillstånd. Vad han i stället ska göra är att ställa sitt jobb som näringslivschef till förfogande.

Förtroendet är helt förbrukat.

UA