Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Det är inte svårt att starta eget"

Veronica Bjursell, ambassadör för kvinnligt företagande från Trollhättan, trodde att det var svårt att starta eget företag. Nu sitter hon plötsligt med F-skattsedel och ska snart börja sälja.

Många låter bli att starta eget företag därför att de vill ha tryggheten som kommer med en anställning. För Veronica Bjursell var det tvärtom. Hon utbildade sig till turistguide i Uddevalla, men tyckte att yrket verkade otryggt och krävande. Många långa timmar, tillfälliga anställningar och mycket tid hemifrån.

– Har man saker man är bunden till är det svårt att bara ge sig ut. Jag tyckte att det var för mycket att offra. Jag har sambo och bor i hus, säger hon.

Så Veronica Bjursell började gå en gratis kvällskurs i entreprenörskap och föreläsningar arrangerade av Drivhuset och Folkuniversitet. Hon greppade all hjälp som fanns att få och kom hem på kvällarna peppad och sprängfylld av idéer. Om hon lyckades dra igång ett eget reseföretag skulle hon kunna livnära sig på det hon ville utan att för den sakens skull behöva dras med dåliga arbetsförhållanden och låg lön.

– All den tid jag lägger ner nu får jag ju tillbaka i slutändan.

Hon fick stipendium för att starta eget företag från Drivhuset i höstas och tog då tjänstledigt från sitt jobb som undersköterska på Näl. Hjälp med goda råd och idébollning fanns att tillgå genom Drivhuset. Eftersom Veronica Bjursell inte alls kommer från någon entreprenörsfamilj eller har vänner som har startat eget var den stöttningen ovärderlig.

– Det är svårt när man inte tillhör den världen, man har ingen att prata med, säger hon.

Å andra sidan gör det henne till ett levande exempel på att man inte behöver vara superutbildad eller ha en massa administrativ erfarenhet för att starta eget, påpekar Veronica Bjursell. Själv kom hon ju från ett helt annat håll.

Nu är i alla fall företaget igång: Vero Travels som ska anordna vandringsresor i Norden. Hemsidan är under tillverkning och den första resan planerar hon att genomföra i juli. För en månad sedan utsågs hon till ambassadör för kvinnligt företagande och april åker hon till Stockholm för att delta i den utbildningen som utnämningen medförde. Ambassadörskapet innebär också att hon åtar sig att göra fyra gratis föreläsningar under ett år.

Utnämningen till ambassadör för kvinnligt företagande instiftades av Maud Olofsson 2007. Det finns 880 ambassadörer i Sverige och två stycken i Trollhättan. Den andra från Trollhättan, Rita Paulsson Svensson, har TTELA skrivit om tidigare.