Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

De boende i Ramnered och Gundlebo har fått nog av sin dåliga internetanslutning.

Det ska bli snabbare nät i Vänersborg

Inom sju år ska 90 procent av alla hushåll och företag i Vänersborgs kommun ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 megabit i sekunden. Det är målet i kommunens IT-arbete.

Uppkopplingen mot internet är relativt väl utbyggt i Vänersborg redan i dag.

– Jämfört med andra kommuner har vi kommit en bra bit på vägen, säger kommundirektör Ove Thörnkvist.

Och meningen är att ett IT-infrastrukturprogram som just nu är under arbete ska vara till hjälp för att ytterligare öka hastigheten i bredbandet och för att alla medborgare i kommunen ska få samma villkor.

– Oavsett var i kommunen man bor ska förutsättningarna var lika, säger Ove Thörnkvist.

Även näringslivet gynnas av bra uppkoppling mot internet.

Av förslaget till IT-infrastrukturprogram kan man utläsa att framtiden för hushållen på landsbygden ser ljusare ut när det gäller att få bra fart på uppkopplingen än det gör för hushållen i tätorten.

Det verkar inte helt omöjligt att Dalslandsdelen av kommunen kan nå nästan total täckning inom några år tack var de fiberföreningar som byalagen startar (se faktaruta).

Inne i själva Vänersborg ser det inte lika bra ut eftersom det är betydligt krångligare och dyrare att gräva ner kabel där. Men ljuspunkterna är att nybyggda områden förbereds för bredband med fiber. Dessutom är det i tätorterna som de nya trådlösa 4G-näten först och främst byggs ut.

Idag har 99 procent av hushållen i Vänersborgs kommun tillgång till Internet med en hastighet på 2 Mbit/s eller högre.

600 hushåll på landsbygden har uppkoppling med en kapacitet på 100 Mbit/s och målet är alltså att 90 procent i hela kommunen ska nå dit innan 2020. Målet är det samma som regeringskansliet satt upp i "Bredbandsstrategi för Sverige".

I tre områden är tillgången till bredband mycket dåligt: norra Vänersnäs, söder och väster om Hästefjorden och ett område vid Väne Ryr. De ligger också högst i prioriteringslistan för utbyggnad och man vill komma igång så fort som möjligt.

Behovet av snabb uppkoppling för kommunens verksamheter fortsätter att öka. Detta gäller främst skolorna. Sämst ligger Granås och Blåsuts skolor till. Också förskolorna och socialförvaltningens verksamheter har ett ökande behov. Här vill man öka kapaciteten senast under första delen av nästa år.

För att nå målen beräknas investeringar till en summa av ungefär 15 miljoner kronor fram till 2015 vara nödvändiga. Enligt dagens regler kan kommunen ansöka om att få hälften av kostnaderna betalda. IT-infrastrukturprogrammet ska ligga till grund för att ansöka om statliga pengar hos Västra Götalandsregionen.

I april ska samhällsbyggnadsförvaltningen ta upp programmet för att sedan skicka frågan vidare till kommunstyrelsen.