Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Överskottet från PMU Pingstkyrkan second hand bidrar med mycket gott, både i Trollhättan och internationellt. Dessutom betyder den sociala verksamheten i butiken mycket. Arbetsträning, praktik eller samhällstjänst. – Alla är välkomna, säger Malin Välitalo (t.v.) och Linnea Borén (t.h) som här förbereder lördagens öppning.

Ditt fynd gör skillnad för människor som har det tufft

En retro jacka, ett vackert pelarbord eller en antik kaffeservis. Trollhätteborna har fyndat på PMU Pingstkyrkan second hand i över tio år. Samtidigt gör överskottet stor skillnad för människor som har det tufft – både lokalt och internationellt.

När PMU Pingstkyrkan second hand på Lextorpsvägen slår upp dörrarna varje öppetdag är kön redan lång. Många vill in och titta på de gåvor som fyllts på i butiken. 

Malin Välitalo är butikschef och berättar att pandemin inte har inneburit någon minskning i antal besökare sett över hela året. Sommaren innehöll några rekordveckor och under hösten har tillströmningen av kunder varit stor. Personalen håller därför noga koll på att det inte är för många i butiken samtidigt.

– Våra stora butiksytor gör att kunder kan hålla avstånd. Om vi inte blir tvungna kommer vi inte att stänga butiken på grund av pandemin. Verksamheten är alldeles för viktig för så många människor, säger hon.

Hälften av överskottet från verksamheten går till biståndsorganisationen PMU, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, som bekämpar fattigdom och förändrar liv internationellt. Hälften går till Pingstkyrkan i Trollhättan.

EXTERN LÄNK: läs mer om PMU:s internationella arbete

– Vår verksamhet för människor med missbruksproblem i stan bärs helt av överskottet från second hand-butiken, säger Jörgen Davidsson, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan.
LP-verksamheten heter arbetet som Pingstkyrkan gör för de människor som befinner sig i ett missbruk, varav många nuddat botten. Varje fredag bjuder kyrkan in dessa invånare på en omsorgsfullt lagad lunch i sina lokaler. 

Tack vare generösa matbutiker får gästerna även ta med sig en påse med bröd, yoghurt och andra varor därifrån.

Sedan de hårdare corona-restriktionerna kom serverar Pingstkyrkan fredagslunchen utomhus. Här har Salih Durmisi och Lasse och Kari Johansson förberett matlådorna.
Sedan de hårdare corona-restriktionerna kom serverar Pingstkyrkan fredagslunchen utomhus. Här har Salih Durmisi och Lasse och Kari Johansson förberett matlådorna.

– Bara det faktum att de är välkomna någonstans betyder mycket. Det är inte så många platser där dessa vänner är önskvärda. Här möter de vår underbara personal och volontärer, som serverar dem god mat, pratar och lyssnar på deras livsöden och smärta.

Sedan de hårdare restriktionerna trädde i kraft har Pingstkyrkan flyttat fredagslunchen utomhus. Nu får gästerna i stället hämta en varsin matlåda. Hur det blir med kyrkans uppskattade julbord för samma grupp i år är osäkert.

”Hjälpen jag fått från Pingstkyrkan är ovärderlig. Både genom LP-verksamheten och att jag fått en meningsfull sysselsättning på PMU”, säger Johan.
”Hjälpen jag fått från Pingstkyrkan är ovärderlig. Både genom LP-verksamheten och att jag fått en meningsfull sysselsättning på PMU”, säger Johan.

– Vi avvaktar besked men hoppas naturligtvis kunna genomföra det. Ett 80-tal brukar komma och bjuds på renkorv, älgpaté och andra delikatesser, som givmilda restauranger och matbutiker bidrar med, säger Jörgen Davidsson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Pingstkyrkan i Trollhättan

Malin Välitalo gläds över att butiken bidrar till så mycket bra och att Trollhätteborna fortsätter skänka allt från stora möbler till handväskor och böcker.

– Vi har fått in otroligt mycket mer gåvor under pandemin. Folk kanske jobbar hemma och tar sig tid att rensa ut, eller köper nytt och vill bli av med det gamla. Vi är så tacksamma.