Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Räddningstjänsten hade ett digert arbete att släcka nattens brand på hotell Swania och flera fordon var på plats. Vid sjutiden var stora delar branden släckt, det är bara lite efterarbete kvar. Ingen person kom till skada i branden, som rubriceras som grov mordbrand.

Dramatisk brand på Swania

Räddningstjänsten fick använda höjdfordon för att utrymma Scandic hotell Swania natten mot torsdagen. Bränder hade startat på våning två och hotellet var rökfyllt. Polisen kommer att utreda händelsen som grov mordbrand, men ännu finns ingen misstänkt. Efter en första tekninsk undersökning berättar nu polisen att man upptäckt flera brandhärdar.

– Eftersom det var så många personer på hotellet, att det är stora värden som brunnit upp och att vi inte hittat någon naturlig orsak till branden gör att vi valt att rubricera det som grov mordbrand, säger inre befäl i Trollhättan, Lars-Åke Ringström, till TTELA.

SOS larmades om det rökfyllda hotellet på Storgatan i Trollhättan vid 01.20-tiden och räddningstjänsten skickades ut. Det visade sig att det brann på våning två.

Alla hotellgäster fick evakueras. Enligt uppgifter till polisens länskommunikationscentral i Göteborg var det 200 stycken. Vissa fick räddas ut genom fönster med hjälp av höjdfordon.

Arbetet med att rädda boende på hotellet blev dramatiskt. Räddningstjänsten tvingades använda stegbilar för att hjälpa ut gäster.

– När vi kommer fram blir vårt beslut att det är livräddning som gäller. Det står alltså folk i fönster runtom i hotellet, och med höjdfordon som vi har både i Vänersborg och Trollhättan evakuerar vi de här personerna som står i fönstren. Och resten, med hjälp av hotellpersonalen, ber vi att stanna kvar på sina rum och inte gå ut i korridorerna, säger räddningsledaren till Sveriges Radio Väst.

Alla gäster ska dock ha klarat sig utan skador.

Kjell Blomqvist, som i vanliga fall bor utanför Uppsala, var en av gästerna som flydde från hotellet i Trollhättan.

– Det var alldeles rökfyllt så vi tvingades slå sönder en spärrad glasdörr för att komma ut, säger han till GT på nätet.

Blomqvist bodde på fjärde våningen och vaknade när larmet på hotellet tjöt.
– De gick ut i högtalare att man skulle avvakta vidare besked, men efter ett tag började jag känna röklukt på mitt rum och då skyndade jag mig i väg, säger han.

Hur omfattande branden blev är oklart, men på torsdagsmorgonen var brandmännen fortfarande kvar och bekämpade den. Vid sjutiden var dock branden släckt.

Det är oklart vad som startat branden, men polisen kommer att spärra av och utreda händelsen som grov mordbrand.

Det är oklart vad som hände med de evakuerade gästerna, men enligt uppgifter söker en del nytt boende på egen hand och vissa har hysts in på andra hotell.

Ännu har man ingen misstänkt för branden.

– Nej, men vi håller på att höra folk på plats och kommer fortsätta med det, säger Ringström.

En teknisk undersökning är gjord och polisen berättar nu att man upptäckt flera brandhärdar på hotellet.

Nu lämnas ärendet över till Thord Haraldsson vid länskriminalpolisen.

Har du varit på plats och har bilder. Maila dem till [email protected] eller skicka MMS till 720 99. Skriv TTELA (mellanslag) ditt meddelande.