Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. Bild: DANIEL STILLER

Efter anmälan – ifrågasätter RO:s kompetens

IFK Göteborg har anmälts till disciplinnämnden och riskerar att straffas med delvis stängda läktarsektioner eller böter efter skandalderbyt mot Gais.
Nu svarar klubben – kraftfullt.
"Vi kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter", skriver klubben i ett yttrande.

Cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari blev inte den fotbollsfest som många hade hoppats på.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Efter att delar av den blåvita klacken hade avfyrat omkring 600 raketer i inledningen av den andra halvleken bröts matchen – för att aldrig återupptas.

Istället tilldömdes Gais, efter många dagar och turer, en 3–0-seger.

Efterspelet kring matchen pågår dock fortfarande.

Den 8 mars meddelade Svenska fotbollförbundet på sin hemsida att riksombudet (RO) Henrik Engvall, som kan liknas vid en åklagare, har anmält IFK Göteborg till disciplinnämnden för att ha brustit i arbetet med visitation och avsyning av arenan innan matchen.

– Det handlar om ett mycket stort antal pyrotekniska pjäser som har medfört kraftig rök och tvingat spelarna att lämna planen samt orsakat skador. IFK Göteborg är ansvarigt för uppförandet hos sina supportar och för ordningen på arenan. Det är därför IFK nu anmäls till disciplinnämnden, sa riksombudet Henrik Engvall då.

– Som arrangör ansvarar IFK även för avsyning av arenan innan match och visitation. När det har kunnat tas in en så stor mängd pyrotekniska pjäser på arenan är det uppenbart att det har brustit i detta ansvar.

Engvall yrkar först på att Blåvitt ska spela en av föreningens hemmamatcher med "delvis stängda läktarsektioner". I andra hand yrkar Engvall på böter.

"Helt otänkbart att vi skulle ha brustit i vårt arbete"

Nu har IFK Göteborg, via klubbdirektör Max Markusson, uttalat sig i ärendet. Och det på ett kraftfullt sätt.

I ett långt yttrande som har skickats in till disciplinnämnden, och som publicerades på IFK:s hemsida under tisdagsmorgonen, skriver klubben bland annat att de anser att de har genomfört visitation och avsyning enligt Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser och särskilda tävlingsbestämmelser.

Därmed ska de inte straffas.

"IFK Göteborg anser sig inte kunna belastas för den ordningsstörning som genomfördes på Bravida arena den 25 februari 2019. Detta då den pyroteknik som användes i andra halvlek har smugglats in tidigare och förvarats i ett förråd inne på arenan som ej har kunnat anses som tänkbart i för en planerad ordningsstörning", skriver klubben.

"Att vi skulle ha brustit i vårt genomgående mycket goda arbete just inför en tävlingsmatch mot GAIS är helt otänkbart".

Vidare gällande det förråd där pyrotekniken förvarades skriver klubben att de anser det vara "utanför all rimlighet" att bryta sig in där då varken personal eller hundförare markerat för pyroteknik samt att det inte fanns "anledning till att misstänka en handling likt det inträffade".

I yttrandet riktar IFK Göteborg även stark kritik mot riksombudet Henrik Engvall.

Bland annat för att han, enligt klubben, gick ut publikt med sin anmälan innan IFK Göteborg hade fått möjligheten att agera eller yttra sig i ärendet.

Det, tillsammans med att klubben anser sig ha följt tävlingsbestämmelserna, gör att de, citat: "kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter".

När GP når Engvall säger han:

– Jag har inga kommentarer kring vad IFK har skrivit i sitt yttrande. Jag har anmält och de har kommit med sin svarsskift. Sedan är det disciplinnämnden som kommer avgöra.

I sitt yttrande påpekar IFK Göteborg även det omöjliga i att "dylika pyrotekniska attiraljer såsom ”Fyrverkeritårtor” skulle kunna smugglas in till arenan och passera en förstärkt visitation då detta uppenbart är en omöjlighet med tanke på den mänskliga kroppens anatomi".

"Det som hände är inte fotbollens fel"

Dessutom skriver klubben att det inte finns något i "SvFF:s delegatrapporter i samband med matchen som visar på oaktsamhet från IFK Göteborgs sida. Därav är det viktigt att poängtera irrelevansen i RO:s anmälan".

Mats Enqvist, SEF:s generalsekreterare, kommenterar ärendet på IFK Göteborgs hemsida:

"Via SvFF utvärderas ständigt klubbarnas arbete, oavsett om störningar inträffat. Om en klubb inte har levt upp till den kvalitet och nivå den skall ansvara för vid arrangemanget kan klubben bestraffas för den underlåtelsen. Men, enbart för det, annars skall klubben frias och ambitionen att bestraffa någon skall enbart riktas mot den eller de som vållat störningen. Kollektiva straff, indirekta bestraffningar för andras brott och svepande fördömanden har prövats tidigare och befunnits verkningslösa".

"Det som hände är alltså inte fotbollens fel, inte klubbarnas, polisens eller ”alla supportrarnas” fel. Felet ligger hos de individer som valde att skjuta rakettårtor och kasta s k bangers in på plan".

Efter IFK Göteborgs yttranden kommer nu disciplinnämnden samlas för att fatta ett beslut i ärendet.

– Vi har möte på torsdag kväll och detta ärende ska tas upp då. När sedan beslut meddelas kan jag inte säga nu, meddelar disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth.