Utredningen som Swedbank själva tillsatt är nu klar.
Utredningen som Swedbank själva tillsatt är nu klar. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Swedbank har troligen begått sanktionsbrott

Swedbank har hittat 586 transaktioner som "troligen" utgör brott mot amerikanska sanktioner, skriver de i ett pressmeddelande. Banken kommer därför att lämna en rapport till amerikanska myndigheter. Aktien rusade i den inledande handeln.

ANNONS

Transaktionerna är sammanlagt värda 4,8 miljoner dollar.

Efter att TV-programmet Uppdrag Granskning avslöjat att Swedbank genomfört transaktioner från det sanktionsstämplade företaget Kalashnikov i Ryssland, till en ägare i USA, tillsatte banken själv en utredning.

Enligt den har banken nu identifierat 586 transaktioner som troligen utgör ett brott mot amerikanska sanktioner. Banken kommer därför att lämna en rapport till US Treasury's Office for Foreign Assets Control.

När Stockholmsbörsen öppnade rusade aktien, och steg nästan fem procent under de inledande minuterna.

Texten uppdateras.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS