Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige

Sveriges största företag Volvo Cars stoppar all produktion i Europa och USA. Samtliga 25 000 anställda i Sverige påverkas.
– Vi vidtar den här åtgärden för att mildra effekten av coronaviruset, säger presstalespersonen Stefan Elfström.

ANNONS

Stoppet gäller fabrikerna i Sverige och i South Carolina från och med nästa vecka, från 26 mars till 14 april – till efter påskveckan. I Sverige rör det förutom Torslandaanläggningen även Skövde och Olofström. Sedan tidigare har Volvo Cars meddelat att man stoppar Gent-fabriken i Belgien.

LÄS MER:Coronapaniken får oöverskådliga konsekvenser

En majoritet av alla i Volvo Cars påverkas

För produktionen handlar det om ett stopp om tio arbetsdagar. För tjänstemännens del handlar det om att man går ned i arbetstid till 60 procent, där också de flesta kommer att arbeta hemma.

– De här åtgärderna rör samtliga anställda i Sverige, 25 000 anställda, samt 1 500 i USA, säger Stefan Elfström.

Inräknat den tidigare meddelade stängningen av fabriken i Gent berörs cirka 33 000 av företagets totalt 41 500 anställda, alltså en majoritet.

ANNONS
Från och med nästa vecka stänger Volvo Cars fabriken i Torslanda, och resten av produktionen i Sverige.
Från och med nästa vecka stänger Volvo Cars fabriken i Torslanda, och resten av produktionen i Sverige. Bild: Robin Aron

Varför gör ni det här?

– Vi ser att det är bra att vidta radikala åtgärder snabbt, så vi kan återkomma när situationen tillåter. Vi vidtar den här åtgärden för att mildra effekten av coronaviruset. Vi vill skydda personalen hälsa och kunna behålla personal på lång sikt. Och vi vill minska påverkan på verksamheten.

Får gå hem och ta hand om familjen

Beskedet var inte helt oväntat, enligt truckföraren Katrin Olausson, 39.

– Sett till utvecklingen kring corona var det här väl ganska väntat. Men det känns ändå lite tråkigt och jag är ändå orolig för framtiden. Om hur det slår mot oss och Volvo ekonomiskt och hur länge vi ska stå. Om det är till den 14 april eller om det blir längre, säger hon.

Beskedet om att Volvos produktion stängs ned kom inte som någon chock för truckföraren Katrin Olausson.
Beskedet om att Volvos produktion stängs ned kom inte som någon chock för truckföraren Katrin Olausson. Bild: Mia Höglund

Vad betyder det här för dig?

– Det blir väl att stanna hemma och sköta om familjen, särskilt om skolorna stänger – då har jag fullt upp med att sysselsätta barnen. Vad gäller lönen blir det ett tapp på mellan 4 och 7,5 procent, tror jag de har sagt. Det beror på om man behövs inne i fabriken för underhåll, säger Katrin Olausson.

Volvo använder sig av regeringens paket

Volvo Cars kommer att använda sig av regeringens nyligen beslutade regler för korttidspermittering – det handlar inte om varsel av någon personal.

ANNONS

Ett fantastiskt stödpaket och avtal, enligt Glenn Bergström, IF Metalls ordförande i Volvo Cars verkstadsklubb.

– Det är nog ett av de bästa avtalen för korttidspermitteringar som för tillfället finns i Europa och det ska vi vara väldigt tacksamma för. Utan det hade vi suttit och diskuterat varsel istället, säger han.

Samma avtal gäller för produktionspersonal och tjänstemän med den enda skillnaden att fabriksanställda permitteras på heltid medan tjänstemän går ner och arbetar på 60 procent.

Avtalet påverkar lönen, inledningsvis går samtliga anställda hos Volvo Cars ned 6 procent i månadslön. Detta under april, maj och juni. Därefter kommer avdraget regleras på individnivå vilket innebär lönesänkningar i slutändan på mellan 4-7,5 procent, säger Glenn Bergström.

Med det sagt ser den lokala Metallbasen oroat på utvecklingen framöver.

– Fortsätter det här långt in på hösten eller till slutet av året kanske vi sitter i andra sorters dialoger och diskussioner. Om vi går in i en långsiktig djup kris. Det vore naivt att inte vara orolig för det.

Samtidigt som fabrikerna i Europa och Nordamerika nu stängs har anläggningarna i Kina – som vi första skedet av coronaviruset fick stänga – kommit igång igen. Det handlar om fyra produktionsanläggningar, bland annat i Chengdu och Daqing.

ANNONS

LÄS MER:SAS permitterar upp till 10 000 anställda

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS