Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Elever frias för nazihälsning

Fyra högstadieelever som gjorde en nazisthälsning under en skolfotografering i höstas 2015 frias nu av hovrätten. I tingsrätten dömdes eleverna till dagsböter för hets mot folkgrupp. Men hovrätten river nu upp domen och väljer att fria samtliga.

Det var under en skolfotograferingen vid en skola i östra Skåne i höstas som eleverna gjorde nazisthälsningen på bild. Det var ett stort antal elever som fotades på den aktuella dagen, tillsammans med sina lärare.

Det var först när skolfotografen granskade bilderna i efterhand som hen upptäckte vad den lilla gruppen elever gjorde. Då tog fotografen kontakt med rektorn. Föräldrarna informerades och sedan gjordes en polisanmälan.

Hovrätten: "Ungdomligt oförstånd"

Pojkarna nekade till brott i tingsrätten. Men åklagaren ansåg att de tillsammans och i samförstånd uttryckt missaktning mot folkgrupp genom att göra nazihälsningen.

Men nu väljer alltså hovrätten att fria kvartetten. Detta eftersom "handlingarna varit spontana och uttryck för ungdomligt oförstånd", uppger SR P4 Kristianstad.

Upprepade nazihälsningen flera gånger

Händelsen ska ha börjat med att en skolvärdinna först skulle ta några bilder med sin mobil till ett pågående projekt. Då såg hon plötsligt hur ungdomarna, samt ytterligare en elev som vid tillfället inte var straffmyndig, sträckte upp ena armen i luften.

Sedan ska den officiella skolfotografen fotografera ungdomarna och då är det återigen en av eleverna som sträcker upp en arm i luften. Skolvärdinnan uppfattade då gesten som en nazisthälsning och bad honom att sluta, vilket han gjorde.

Händelsen anmäldes sedan till skolans socionom och sedan gick ärendet vidare till skolans rektor. Då bokades en ny tid för fotografering in och de elever som utfört nazisthälsningar på bilderna tilläts inte vara med. Vid detta skede gjordes även en polisanmälan.

Ystads tingsrätt dömde då de fem straffmyndiga eleverna till att betala 30 dagsböter à 50 kronor vardera. Enligt rätten var gärningen att bedömas som ringa. Detta eftersom det rört sig om enstaka och spontana handlingar.

Brottsrubriceringen "hets mot folkgrupp" klassas enligt svensk lag som ett hatbrott. Det inbegriper att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer. Det kan handla om anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

 

Texten uppdateras